Home

Achtergrond 154 x bekeken

Somalische piraten laten bemanning zeiljacht vrij

De Somalische piraten die vorige week vrijdag een Frans luxueus zeiljacht kaapten, hebben alle dertig opvarenden vrijgelaten.

Dat heeft het kantoor van de Franse president Nicolas Sarkozy vrijdag bekendgemaakt. Aan boord van Le Ponant zaten 22 Fransen en acht personen met een andere nationaliteit.

"De president geeft blijk van zijn diepe dankbaarheid jegens de Franse strijdkrachten en alle overheidsdiensten die een snelle en vreedzame oplossing in de gijzelingsactie hebben bewerkstelligd'', maakte het Elysée bekend.
Maandag werd bekend dat Parijs opdracht had gegeven tot het sturen van een elite-eenheid die mogelijk een einde moest maken aan de kaping. Gewelddadig ingrijpen lijkt niet nodig te zijn geweest. Onduidelijk is vooralsnog of er losgeld is betaald voor de gijzelaars. Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner sloot eerder deze week niet uit dat Parijs over de brug zou komen.
De 88 meter lange driemaster Le Ponant wordt gebruikt voor zeilcruises in de Indische Oceaan. Het schip was voor bevoorrading op weg naar Egypte toen piraten de controle overnamen.

Somalië heeft al sinds 1991 geen centrale regering meer die enig gezag heeft. De anarchie heeft geleid tot piraterij vanuit plaatsen langs de lange Somalische kust. De piraten eisen meestal losgeld voor hun gijzelaars en voor het schip. Maar ze stelen ook ladingen zoals voedsel en andere hulpgoederen die bestemd zijn voor de bevolking van Somalië, die in steeds dramatischer omvang van hulp afhankelijk is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.