Home

Achtergrond 190 x bekeken

Schulden makkelijker te innen binnen Europa

Nederlanders die geld tegoed hebben van een andere Europeaan kunnen dat bedrag makkelijker en goedkoper incasseren.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie stelt een wet voor die het eenvoudiger maakt schulden te innen binnen Europa. Nederlanders die een schuld in een andere Europese lidstaat willen innen, kunnen straks met een standaardformulier bij de rechter in dat land om een betalingsbevel vragen. Wordt zo'n Europees betalingsbevel verstrekt, dan kan de schuldeiser dat rechtstreeks ten uitvoer leggen.

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel van Hirsch Ballin van deze strekking. De Tweede Kamer moet er nog een oordeel over vellen.

Procederen over schulden in het buitenland is momenteel vaak gecompliceerd en tijdrovend, ook in eenvoudige geschillen. De kosten van incasso zijn in de meeste gevallen onevenredig hoog, aldus Hirsch Ballin.

Vooral middelgrote en kleine bedrijven kunnen hierdoor in de problemen komen. De snellere en goedkope incassoprocedure voor Europa moet uitkomst bieden voor deze ondernemers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.