Home

Achtergrond 201 x bekeken

Ruim 40 miljoen voor natuur in Waddengebied

Negentien projecten in het Waddengebied krijgen samen 40,5 miljoen euro uit het Waddenfonds.

Zij vormen de eerste 'tranche' uit deze welgevulde pot voor investeringen in natuur en economie. Twintig jaar lang komt er geld vrij uit het fonds dat oorspronkelijk in totaal 800 miljoen euro omvatte. Doordat kokkelvissers moesten worden uitgekocht, is het bedrag nu 675 miljoen euro. Het fonds wordt jaarlijks gevuld met aardgasbaten. Gaswinning onder de Waddenzee is begin 2007 hervat, als onderdeel van het nieuwe Waddenbeleid dat medio 2004 werd vastgesteld.

De natuurorganisaties (waaronder Waddenvereniging en It Fryske Gea) vinden dat de verhoudingen scheef liggen. Ze missen in de plannen van minister Jacqueline Cramer van Milieu voorstellen om natuur in het 'natte wad' te herstellen.
Ook vinden ze dat de blik teveel is gericht op economische steun voor de korte termijn "en te weinig op natuurversterking die ook de noordelijke economie duurzaam dient''.

Maar vier projecten hebben natuurherstel als belangrijkste doel, aldus Hidde van Kerssen (Waddenvereniging) op. "De Waddenzee zelf komt nog niet aan bod in deze eerste tranche. Terwijl juist daar systematisch natuurherstel en invoering van toezicht dringend noodzakelijk zijn.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.