Home

Achtergrond 229 x bekeken

Residu in product verlagen door slim te spuiten

De vakgroep Vollegrondsgroente van LTO bekijkt welke maatregelen telers van vollegrondsgroentenproducten kunnen nemen om zo min mogelijk residu van middel in hun producten achter te laten.

Hiermee speelt de sector in op de strengere eisen voor residu van bijvoorbeeld supermarkten. Op dit moment worden bestrijdingsschema’s uitgewerkt die getoetst worden op de hoeveelheid residu in het te oogsten product. Voor prei, bloemkool en aardbeien wordt gewerkt aan een onderzoeksopzet. Voor gewassen waarbij verschillende spuitschema’s niet aan de orde zijn, wordt een aanpak uitgewerkt met verschillende wachttijden. "Zo kunnen telers soms slimmer omgaan met spuitschema’s om zo het residuniveau in gewassen omlaag te brengen", aldus Ulko Stoll, secretaris van de LTO-vakgroep Vollegrondsgroente.

Door nauw te kijken naar de bestrijdingsschema moet er volgens hem bijvoorbeeld ook meer kennis loskomen over welke invloeden licht, temperatuur en luchtvochtigheid hebben op het residugehalte in de gewassen ten tijden van een bestrijding en de afbraak van de middelen daarna.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.