Home

Achtergrond 231 x bekeken

Rechter erkent boerengolf als merk

De voorzieningenrechter in Den Haag erkent Boerengolf en Farmersgolf als merk.

De rechter sommeert Ton Grooters, die tegen de registratie protest had ingediend, op te houden de termen op websites en andere communicatiemiddelen te voeren.

In zijn uitspraak van gisteren volgt de rechter het besluit van het Europese bureau voor harmonisatie binnen de interne markt (OHIM), gevestigd in Alicante.

Ton Grooters is verbolgen: "De persoon die de naam heeft laten registreren als merk, Peter Weenink, heeft het spel geeneens uitgevonden. Het spel werd al in 2000 in Sappemeer gespeeld. Het is gewoon de naam van een spel dat van iedereen is."

Hij noemt Weenink, die een kaasboerderij bestiert, "een schraper". "Hij is oncollegiaal. Boeren hebben het soms al moeilijk zat. Mijn eigen broer is daarom als boer naar Denemarken geëmigreerd. Als er dan verbredingsinitiatieven zijn, moet je jezelf dan zo opstellen?"

De rechter veroordeelt Grooters tot het betalen van de proceskosten (ruim 15.000 euro) en het betalen van 2.000 euro voor elke overtreding van het merkrecht. Grooters moet tevens binnen twee weken de in 2005 geregistreerde domeinnamen boerengolfadressen.nl en farmersgolf.eu. intrekken.

Grooters richt zich nu op een alternatieve naam: "We denken aan boerenklompgolf. Het is wel van belang dat er naast boerengolf één andere aanduiding wordt gebruikt."

Weenink is tevreden met de uitspraak. Het koste hem enige moeite de termen als merken geregistreerd te krijgen. In Benelux-verband werd zijn registratie in eerste instantie afgewezen. Ondertussen is zelfs de Van Dale aangepast. Boerengolf wordt er sinds de laatste editie als merk, met een hoofdletter, aangeduid.

Of registreer je om te kunnen reageren.