Home

Achtergrond 208 x bekeken

Rare ommezwaai

Helemaal onverwacht komt het besluit niet, maar toch is het een vreemde zaak. Staatssecretaris Kees de Jager van Financiën heeft de afschrijvingsregeling voor kassen (FOB) ingetrokken. Hij vreest dat de Europese Commissie deze beschouwt als (ongeoorloofde) staatssteun.

Brussel merkte eerder een wetsvoorstel om de afschrijving op peil te houden, ook als zodanig aan. De Belastingdienst stelt dat de FOB dan wel afwijkt van de eerdere regeling, maar dat het resultaat hetzelfde is. De fiscus wil de regeling daarom in elk geval over 2007 niet toepassen. Dat kost de glastuinbouw volgens een berekening van LTO Glaskracht naar schatting 22 miljoen euro.

Het vreemde zit hem erin dat De Jager plots van gedachten is veranderd: eind vorig jaar nog bereikte hij met LTO Glaskracht en Plantum overeenstemming over de regeling, waarbij afschrijving van de kassen mogelijk bleef. Brussel heeft ook nog geen definitief oordeel over de FOB geveld; De Jager speelt in op de waarschijnlijke reactie van de Europese Commissie.

Die ommezwaai is daarmee gebaseerd op een gevoel en dat is te weinig voor zo’n zware ingreep. De Tweede Kamer stelt dan ook terecht vragen, ook al omdat de regeling eerder door haarzelf is afgedwongen. Het minste wat De Kamer én De Jager kunnen doen, is snel een bevredigende oplossing zoeken voor de glastuinbouw.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.