Home

Achtergrond 145 x bekeken

Raadsleden vooral druk met vergaderen

Gemeenteraadsleden besteden twee derde van hun beschikbare tijd aan vergaderen en het inlezen voor en voorbereiden van die vergaderingen.

Dat blijkt uit onderzoek van bestuurskundig onderzoeks- en adviesbureau Daadkracht onder ongeveer 3300 raadsleden, grofweg een derde van het totale aantal in Nederland.

In 2004 is de norm opgesteld dat raadsleden de helft van hun tijd moeten besteden aan maatschappelijk contact. Dat wil zeggen spreekuren houden, politieke avonden organiseren of het bijwonen of afleggen van wijkbezoeken.

Zo moeten de raadsleden zoveel mogelijk te weten komen over de wensen van de bevolking en die vervolgens vertalen in gemeentebeleid op hoofdlijnen. Uit het onderzoek blijkt dat de lokale volksvertegenwoordigers slechts 29,5 procent van hun tijd aan die kerntaak besteden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.