Home

Achtergrond 152 x bekeken

Prins: Minder rompslomp voor ontwikkelingslanden

Landen die ontwikkelingsgeld krijgen, zijn wel èrg druk met het rapporteren van de bestedingen en het ontvangen van missies uit de donorlanden.

Dat viel vandaag in Kaapstad op te maken uit een toespraak van prins Willem-Alexander. Nationale parlementen houden zich, mede onder druk van steeds mondiger burgers, meer en meer bezig met het controleren van de uitgegeven ontwikkelingsgelden, vertelde de prins. "Daar is niets mis mee, het is hun taak hun regering uitermate nauwkeurig te controleren bij het uitgeven van belastinggeld. Dit heeft echter als bijeffect dat de ontvangende landen voor alle donoren permanent data verzamelen om op verschillende momenten in verschillende formats te kunnen rapporteren.''

Dat zou misschien eenvoudiger kunnen, meent de prins, denkend aan proeven met 'één loket' voor zowel gevers als ontvangers bij de Verenigde Naties. "Daarnaast verwelkomen de ontvangende landen doorgaans één á twee keer per jaar missies uit alle donorlanden die graag met eigen ogen willen zien hoe hun donorgeld besteed wordt. Het beslag op middelen, tijd en capaciteit om aan al deze verzoeken te voldoen, gaat ten koste van waar ze eigenlijk voor bedoeld waren, namelijk de ontwikkeling van de allerarmsten.''
Dat leidt vervolgens weer tot nog meer kritiek en soms tot nog meer controle door de parlementen. De prins kan zich dat overigens wel weer voorstellen: "Want uiteindelijk willen we allemaal meer efficiency en doeltreffende hulp die directe en tastbare resultaten oplevert met zo min mogelijk overhead.''

De prins sprak als voorzitter van de adviseursgroep van de Verenigde Naties voor water en 'sanitatie' op de 118e vergadering van de Inter Parlementaire Unie (IPU). De IPU zou ook naar het éénloketsysteem moeten streven.
De prins riep de IPU ook op tot aandacht voor de samenwerking bij het internationale beheer van grensoverschrijdende rivieren. "Wereldwijd zijn er meer dan 260 grote rivieren die gedeeld worden door twee of meer nationale staten. Deze stroomgebieden beslaan circa 45 procent van het aardoppervlak en omvatten bijna 40 procent van de wereldbevolking. Zonder goed grensoverschrijdend beheer is het onmogelijk het hoofd te bieden aan de uitdagingen van toenemende waterschaarste, rechtvaardige verdeling, verontreiniging of overstroming als gevolg van veranderingen in neerslag en rivierafvoer'', zei hij.
Ruim 1200 afgevaardigden, inclusief zeshonderd parlementariërs, van over de hele wereld wonen de bijeenkomst in Kaapstad bij. Het belangrijkste thema is het terugdringen van de armoede: Pushing Back the Frontiers of Poverty.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.