Home

Achtergrond 194 x bekeken

Prijsneuroten

Duurzamere landbouw? Vergeet het maar zolang supermarkten prijsvechten.

Boeren zeggen het al veel langer. Maar nu is het in een boek vastgelegd door een insider: supermarkten zijn neurotisch gefixeerd op de prijs, en niets anders dan de prijs. Frits Kremer, die werkte bij het stuiptrekkende bedrijf Laurus, heeft het allemaal opgeschreven.

Hier is een ingewijde aan het woord die - zoals elke klokkenluider - de frustraties van zich af schrijft. Er is bij kruideniers geen aandacht voor duurzaamheid. En dat ze geen biologisch voedsel verkopen, komt domweg doordat ze het niet in de schappen leggen, zegt Kremer.
Ook opvallend: hij beweert dat consumenten best meer zouden willen betalen. Het zijn de supermarkten zelf die elkaar naar beneden knokken. Daardoor wordt de levensmiddelenketen uitgehold, waardoor we de bijnaam ‘afvalemmer van Europa’ hebben gekregen. Elders (Zwitserland, Engeland en Amerika) doen ze het veel beter.

De klokkenluider lanceert zijn noodkreet op een treffend moment. De recensies van zijn boek staan bij wijze van spreken naast schreeuwerige krantenadvertenties: Aldi beweert deze weken paginagroot 40 procent goedkoper te zijn dan Albert Heijn. AH troeft de keten Plus af met 1.000 prijsverlagingen. De Noord-Hollandse keten Dirk van den Broek kan door de prijzenslag niet langer zelfstandig voortbestaan. Het zijn signalen dat kruideniers een gevecht op leven en dood voeren.

Het boek bevestigt dus het gelijk van boeren, dat ook feitelijk wordt onderbouwd. In Nederland liggen de prijzen 10 procent lager dan in andere Europese landen. Het boek is een steun in de rug van de landbouw en zegt ook veel over de ambities op het gebied van duurzaamheid. Die wordt echt niet bereikt zolang het prijsstunten doorgaat. De eerste reactie van supermarktorganisatie CBL is weinig hoopgevend. De landbouw levert nog te veel bulkproducten, zoals vlees, zegt het CBL. Alsof er de laatste 10 jaar nooit andere initiatieven zijn geweest.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.