Home

Achtergrond 989 x bekeken

Prijs landbouwgrond historisch hoog

Landbouwgrond is nog nooit zo duur geweest.

De prijsverschillen tussen gebieden zijn weliswaar groot, maar overal werd grond fors duurder, vooral het afgelopen halfjaar. Vanaf 2006 tot nu is de grondprijs in Nederland gemiddeld met 50 procent gestegen. In gebieden waar de ruimtelijke druk groot is, is de grondprijs zelfs verdubbeld. Dit blijkt uit onderzoek van Boerderij onder makelaars in het hele land.

De grondhonger bij boeren neemt niet af nu grond extreem duur is. De discussie over voedselschaarste en de hogere prijzen geven boeren meer vertrouwen. Ze blijven investeren in schaalvergroting. De vraag naar grond is daarom enorm, terwijl het aanbod zeer krap is. Accountants houden hun hart vast. Zij vrezen dat boeren financieel in de knel komen door de hoge investeringen in grond.

Prijzen voor gras- en bouwland van €50.000 tot ver boven € 70.000 per hectare zijn geen uitzondering meer. In Nederland ligt het gemiddelde nu grofweg tussen € 35.000 en € 45.000 per hectare. Daarmee komt de grondprijs boven het vorige historisch hoge niveau van voor de MKZ-crisis in 2001. Toen werd volgens cijfers van het kadaster, die overigens meestal wat lager zijn dan de cijfers van makelaars, gemiddeld rond € 33.000 per hectare betaald. Uitschieters richting € 50.000 per hectare kwamen toen ook voor.

Harry Boertjes, voorzitter van de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, erkent dat de huidige grondprijzen historisch hoog zijn. Meer over grondprijzen, deze week in Boerderij.

Ga voor de actuele grondprijzen naar de website van Boerderij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.