Home

Achtergrond 240 x bekeken 2 reacties

Prijs Amerikaanse landbouwgrond stijgt snel

In de afgelopen tien jaar is de gemiddelde waarde van Amerikaanse landbouwgrond verdubbeld van 3.311 tot 6.671 dollar per hectare, omgerekend is dat 4.238 euro. Dat meldt de Belgische website Vilt.be.

Alleen al het afgelopen jaar is de grondprijs gestegen met gemiddeld dertien procent. Dat blijkt uit statistieken van het ministerie van Landbouw in de VS. Die stijging is te wijten aan de hoge marktprijzen, waardoor zowel boeren als speculanten jacht maken op landbouwgrond. Economische analisten maken zich zorgen omdat de pachtprijs tot hiertoe veel minder snel gestegen is.

Nogal wat investeerders zien in landbouwgrond een veilige belegging. Zeker in tijden dat de overheid gretig investeert in biobrandstof en de economie geteisterd wordt door een hypotheekcrisis. Opmerkelijk is echter dat de pachtprijzen voorlopig minder sterk stijgen.

Vorig jaar ging het om een stijging van zeven procent tot gemiddeld 210 dollar per hectare. De afgelopen tien jaar is de pachtprijs in de VS met slechts 28 procent toegenomen. In 1998 bedroeg de jaarlijkse pachtprijs gemiddeld nog 4,96 procent van de aankoopprijs, terwijl dat percentage nu gezakt is tot 3,15 procent.

Een aantal boeren en ambtenaren vrezen dat zich hierdoor een bubbel aan het vormen is. Dertig jaar geleden bracht een soortgelijk fenomeen het Amerikaanse platteland aan het wankelen toen de zeepbel uit elkaar spatte. "Destijds waren de vooruitzichten in de landbouwsector ook positief", waarschuwt Thomas Gronstal van de Iowa Bank. "Een daling van die marktprijzen kan een verwoestend effect hebben op de waarde van de landbouwgrond. Indien de leningen in verhouding dan zwaarder beginnen te wegen dan de gedevalueerde grondprijs, barst de bubbel".

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    de waarde van de dollar is fors gezakt

  • no-profile-image

    Hertog Jan

    Destijds was er sprake van jarenlang slechte prijzen in de landbouw waardoor veel boeren niet meer konden voldoen aan hun betalingsverplichtingen en de banken eenvoudig weg het één na het andere bedrijf te koop zette. Dat veroorzaakte een sneeuwbal effect wat de oorzaak was dat landbouwgrond in prijs daalde. Geen zeepbel die uiteen spatte, maar onverantwoord gedrag van de banken, net als nu de credietcrisis een gevolg is van hun onverantwoord gedrag ofwel de nietsontziende hebzucht van de bankers door onverantwoorde leningen af te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.