Home

Achtergrond 204 x bekeken 6 reacties

Pleidooi lager aandeel biodiesel

Drie Europarlementsleden willen dat de Europese Unie het doel van 10 procent biobrandstof herziet.

Ze vragen om een lager percentage, ofwel dat het doel niet langer verplichtend is. Biobrandstof uit bijvoorbeeld koolzaad moet de CO2-uitstoot van benzine of diesel tegengaan. "De nieuwste wetenschappelijke inzichten tonen dat biobrandstof helemaal niet zo efficiënt is om broeikasgas CO2 te beperken", stelt PvdA'ster Dorette Corbey. "Voor de teelt en de productie is zelf veel CO2 nodig." Corbey wil versneld werken aan de volgende generaties biobrandstoffen, gemaakt van afval en algen. Het Europees Parlement stemt eind dit jaar over de plannen voor biobrandstof.

"Als de Europese Commissie antwoordt dat ze niet wil tornen aan het doel van 10 procent biobrandstof in 2020, dan moet de Commissie maar eens aangeven waar die biobrandstof vandaan moet komen: uit Europa of erbuiten", zegt Corbey. De teelt van koolzaad, graan en palmen voor brandstof kan volgens haar leiden tot een voedselcrisis in arme landen. Hoewel Corbey ook andere oorzaken ziet. "De hoge voedselprijzen komen ook door de grote vraag naar voeding in Azië, mislukte oogsten en het wegvallen van EU-exportsubsidies."
De EP-leden krijgen steun van minister Wouter Bos van Financiën. Ook hij vindt dat de Europese doelstellingen voor biobrandstof naar beneden moet worden bijgesteld als blijkt dat er een te grote concurrentie met de voedselproductie optreedt. Volgens hem moet er goed gekeken worden naar de duurzaamheid van elk gewas. Mais is minder geschikt dan suikerriet.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  "De nieuwste wetenschappelijke inzichten tonen dat biobrandstof helemaal niet zo efficiënt is om broeikasgas CO2 te beperken", stelt PvdA'ster Dorette Corbey. "Voor de teelt en de productie is zelf veel CO2 nodig."

  Dat is toch een goede zaak dat er veel CO2 nodig is..?? Of lees ik het hier helemaal verkeerd?? Het werkt dan toch dubbelop, CO2 ontrekking uit de lucht en bij verbranding minder CO2 dat vrijkomt... (Product is CO2 neutraal).

 • no-profile-image

  Freddie

  De strijd van de olielobby begint al vruchten af te werpen.
  We moeten van die olie af, en wel zo gauw mogelijk.
  Alternatieven genoeg: alleen de regeringen werken niet mee om het tot een succes te maken.
  Toch maar aan die olie blijven, en maar verkondigen dat ie schaarser wordt om zo de prijs weer te verhogen.
  De OPEC helpt daar ook nog een handje aan mee, zakt de prijs teveel van de olie , dan gaan ze de productie beperken zodat de prijs kunstmatig hoog gehouden wordt.
  De Arabische staten lachen zich een breuk, oliedom zijn ze niet.
  Nee, de stommerikken zijn wij.

 • no-profile-image

  N.R.

  Van zulke berichten zakt je broek letterlijk af. Zoiets noemt men een jo-jo beleid!!!

 • no-profile-image

  Michiel

  Stijgende prijzen voor grondstoffen, en daarmee het groter worden van de reeds bestaande problemen met ondervoeding, worden voornamelijk veroorzaakt door: Stijgende gebruik van voedselgewassen voor veevoer en speculatie met commodities. Dit is al langer gaande en politici die nu moord en brand schreeuwen over agrobrandstoffen hebben boter op hun hoofd. Neemt niet weg dat de 10% doelstelling voor agrobrandstoffen een onzalig idee is.

 • no-profile-image

  ab

  Stimuleer het gebruik van alternative brandstoffen. Deze ontwikkelingen zijn zeer gewenst en komen de gehele mensheid ten goede. Je haalt overigens geen 2e generatie als je de 1ste niet mede mogelijk maakt. Honger is geen oorzaak van de 2% landbouwproducten die aan brandstof opgaan. Kijk naar Zimbabwe en naar vrijwel alle landen waar honger een probleem is, het bestuur en de corruptie zijn de oorzaken.
  Politici luister beter naar de wetenschap. Dan wordt het je hopelijk ook duidelijker.

 • no-profile-image

  Fien

  Allemaal politiek gelul.Als ze bezorgd zijn om honger in de wereld,laat ze dan in eerste instantie aub dringend stoppen met aanleg van nieuwe natuur.Vruchtbare grond wordt omgeploeterd tot dras/plas overlastgebieden.Het is een schande.Ze moesten echt honger krijgen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.