Home

Achtergrond 153 x bekeken

Peking waarschuwt Spelen niet te misbruiken

De Chinese regering heeft gewaarschuwd de Olympische Spelen niet te gebruiken om China te dreigen.

Dat heeft een regeringsfunctionaris vandaag gezegd. "Als iemand dit als een gelegenheid aangrijpt om China te dreigen, dan is dat helemaal fout. Iedereen die de Olympische Spelen gebruikt voor politieke doeleinden zal alleen maar zijn eigen imago bezoedelen'', aldus de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

Ze reageerde op berichten in de media dat de Franse president Nicolas Sarkozy de opening van de Olympische Spelen in China zou boycotten als Peking geen dialoog aangaat met de Tibetaanse leider, de dalai lama.

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner heeft Parijs helemaal geen voorwaarden verbonden aan de aanwezigheid van Sarkozy. Hij zei wel het neerslaan van het protest in Tibet te veroordelen. Maar hij zei verder dat alle opties nog open staan. Sarkozy liet eerder wel weten met de overige leden van de Europese Unie te willen overleggen over een eventuele boycot.
Tibetaanse ballingen zeggen dat tijdens de onlusten 150 mensen zijn omgekomen. Volgens Peking hebben Tibetaanse relschoppers achttien burgers en twee agenten gedood.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.