Home

Achtergrond 152 x bekeken

Pas volgend jaar bezuiniging op kinderopvang

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) hoeft dit jaar nauwelijks te bezuinigen op de kinderopvang.

Minister Wouter Bos van Financiën neemt een tekort van een kleine 500 miljoen euro in 2008 nog grotendeels voor zijn rekening.

Vanaf volgend jaar moet het mes wel in de kinderopvang. De regeling dat opa's en oma's een bijdrage krijgen voor het oppassen op hun kleinkinderen, verdwijnt dan. Ook worden de vergoedingen die ouders ontvangen voor kinderopvang verlaagd. Huishoudens met een inkomen boven de 100.000 euro zouden niets meer krijgen, voor inkomens vanaf anderhalf keer modaal gaan de bijdragen omlaag.
Ter compensatie stijgt een inkomensafhankelijke belastingkorting voor gezinnen met kinderen. Doel van die maatregel is ouders te stimuleren meer te gaan werken.

Deze voornemens worden volgens ingewijden vrijdag in de ministerraad besproken. Ingrepen in de kinderopvang zijn nodig omdat anders de tekorten binnen enkele jaren zouden oplopen tot ruim een miljard euro. Het is nog niet duidelijk waaruit Bos zijn tijdelijke tegemoetkoming aan Dijksma betaalt. Volgens een bron heeft hij nog wat geld gevonden "in de plooien van de begroting''. Het begrotingsoverschot zou desondanks oplopen van 0,4 procent naar 0,7 procent dit jaar en vervolgens tot 1 procent in 2009.

Naast het probleem bij de kinderopvang is er ook een tegenvaller bij de huurtoeslagen. Het gaat om een bedrag van circa 140 miljoen euro. Vanuit het CDA wordt geëist dat minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken Integratie) bezuinigt op de huurtoeslag, maar dat stuit op een blokkade van de PvdA.

Ook over de bezuinigingen in de kinderopvang is nog een conflict in de coalitie. PvdA en ChristenUnie willen de lasten vooral bij de hogere inkomens leggen, terwijl het CDA ze zo veel mogelijk wil spreiden.

Over de bezuinigingen is donderdag tot laat in de avond overlegd op het Binnenhof. Waarschijnlijk is vrijdag opnieuw langdurig beraad nodig voor de ministers het eens zijn over de Voorjaarsnota, de tussenstand van de overheidsbegroting voor dit jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.