Home

Achtergrond 285 x bekeken

PVV: biggenexport fors in de min

De Nederlandse veehandel heeft over de eerste drie maanden van dit jaar ruim 9 procent minder biggen geëxporteerd dan in de zelfde periode van 2007.

Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

De cijfers van de weken 11,12 en 13 zijn wel nog niet definitief. De cijfers weerspiegelen de moeizame markt van de afgelopen maanden. Vooral de export naar Spanje en Italië is fors teruggevallen. Spanje nam ruim 82.000 biggen minder af en naar Italië gingen ruim 61.000 biggen minder.

Er bestaat in deze landen grote aarzeling om de stallen vol te leggen. Dit vanwege de slechte vleesprijzen en niet in de laatste plaats de sterk gestegen voerkosten. Ook de slechte marktsituatie voor Parmahammen speelt een rol.
Volgens Cees Oostrom, sectorvertegenwoordiger varkenshouderij bij de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee, wordt de Italiaanse biggenmarkt bovendien steeds meer overgenomen door Spanje. "Zij kunnen goedkoper leveren dan wij." In Spanje staat de varkenshouderij ook nog eens onder druk door de grote droogte die in het land heerst.

Opvallend is de afzet naar België en Luxemburg. Onze zuiderburen namen 37.875 biggen ofwel 33,7 procent meer biggen af dan een jaar geleden. Deze sterke toename is volgens Oostrom vooral een gevolg van Nederlandse vermeerderaars die in België een stal huren en daar voor eigen rekening hun biggen afmesten. Oostrom: "Er staan in België relatief veel stallen te huur en veel Nederlandse vermeerderaars hebben deze gok gewaagd. Zij hopen op een redelijke vleesprijs in april en mei."

Duitsland blijft de grootste afnemer van Nederlandse biggen, maar ook naar dit land stagneert de afzet. Er gingen ruim 13.000 biggen minder heen, ofwel 2,2 procent minder dan vorig jaar over de zelfde periode. De Nederlandse biggenexporteurs hebben er te maken met scherpe concurrentie van de Denen. Ook laten nogal wat mesters die zelf graan telen de stallen leeg staan, omdat rechtstreekse verkoop van het graan voordeliger is.

Of registreer je om te kunnen reageren.