Home

Achtergrond 188 x bekeken

Ouders willen langer verlof bij couveusekind

Ouders van couveusekinderen moeten vaak al weer gaan werken als hun zoon of dochter nog maar net thuis is of zelfs nog in het ziekenhuis ligt.

De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen pleit daarom voor verlenging van het zwangerschapsverlof bij zulke kinderen.

In een brief aan minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de vaste kamercommissie voor sociale zaken stelt de vereniging voor het verlof te verlengen tot tien weken na de thuiskomst van het kind. Moeder en kind krijgen zo de kans een band op te bouwen en elkaar te leren kennen. Het kind kan rustig aansterken na de moeilijke periode in zijn eerste levensdagen.
Uit een steekproef van de vereniging blijkt dat vrijwel geen moeder van een couveusekind zich in staat voelt na afloop van het zwangerschapsverlof te gaan werken. De meesten doen een beroep op de ziektewet, maar anderen maken gebruik van zorgverlof of ouderschapsverlof of nemen vrije dagen op.

Niet iedere werkgever toont begrip. Soms krijgen moeders van couveusekinderen volgens de vereniging ontslag, omdat zij weigeren te gaan werken. Dat hun kwetsbare kind nog niet naar de crèche mag, is volgens zulke werkgevers niet hun probleem.
Het zwangerschapsverlof duurt in Nederland zestien weken, ook als het kind veel te vroeg komt. In sommige landen, zoals België en Duitsland, bestaan aangepaste regelingen voor moeders wier kind na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.