Home

Achtergrond 302 x bekeken

Onderzoek: vee werkt therapeutisch

Noorse onderzoekers stellen voor het eerst te hebben aangetoond dat het werk met dieren op een boerderij een heilzame uitwerking heeft op mensen met geestelijke problemen.

Eerder onderzoek toonde wel aan dat interactie met katten en honden stress kan doen afnemen en het zelfvertrouwen bevordert. Nu blijkt dat ook voor vee te gelden, een onderbouwing voor zorgboerderijen in de EU en VS.

Het onderzoek, gepubliceerd in het blad Clinical Practice and Epidemiology in Mental Health (PDF), betrof 90 mensen met ziekten als depressie, schizofrenie en persoonlijkheidsstoornissen. Tweederde ging aan de slag op een boerderij, de rest gold als controlegroep die de gebruikelijke psychiatrische hulp kreeg. Het aantal uitvallers was in de landbouwgroep wel groter, maar na een vervolgperiode van 6 maanden bleek een significante verbetering van zelfredzaamheid en vaardigheden ten opzichte van de regulier behandelde patiënten.

De onderzoekers concluderen dat de geestelijke gezondheid door het werk op de veehouderij wordt bevorderd door het fysieke contact met een levend wezen. Dat bevordert de eigenwaarde en het zelfvertrouwen. "Het contact met dieren leidt tot plezierige sociale interactie, waardoor patiënten mogelijk minder bang zijn voor nieuwe situaties."

Of registreer je om te kunnen reageren.