Home

Achtergrond 273 x bekeken 1 reactie

Nieuwe regeling duurzame energie onder de maat

De presentatie van de SDE-regeling was een grote desillusie, vinden Bas van der Vlies, Tweede Kamerlid SGP, en Geerlof de Jong, beleidsmedewerker van de SGP.

Reikhalzend keek iedereen uit naar de nieuwe stimuleringsregeling voor duurzame energie (SDE). Maar toen minister Van der Hoeven van Economische Zaken de SDE-regeling presenteerde was de desillusie groot. Niet in het minst voor de SGP, die zich al jaren sterk maakt voor boeren die willen investeren in groene stroom.

Met deze regeling wordt de ambitieuze doelstelling voor duurzame energie nooit gehaald. Het budget is te laag. Perspectiefvolle en innovatieve energiebronnen – zoals de verbranding van vaste biomassa en co-vergisting van mest – worden onvoldoende gestimuleerd.

Bovendien is de indienperiode veel te kort. Dit alles bij elkaar opgeteld kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat niet de warme gevoelens voor duurzame energie, maar de harde euro’s de doorslag hebben gegeven toen de SDE-regeling op de kabinetsagenda stond.

Vanaf het eerste debat heeft de SGP zich ingezet voor de stimulering van co-vergisting van mest en de verbranding van vaste biomassa. En dat was hard nodig. Want hoewel alle feiten aantonen dat het met een basisbedrag van 12 cent per kWh onmogelijk is om dergelijke installaties rendabel te exploiteren, liet de minister zich daar niet van overtuigen. De SGP zag zich daarom genoodzaakt de regering bij motie op te roepen om het basisbedrag te verhogen naar 15 cent per kWh voor installaties kleiner dan 2 MegaWatt.

Het is buitengewoon teleurstellend als er door gebrek aan rendement niet geïnvesteerd kan worden in deze veelbelovende vormen van duurzame energie. Deze vormen hebben juist een aantal voordelen ten opzichte van wind en zonne-energie. Denk aan het reduceren van transport, het gebruik van warmte en de mogelijkheid van kunstmestvervanging. De SGP-motie is met grote meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen.

Helaas blijkt nu dat de minister de motie niet wil uitvoeren. Ze nam ook niet de moeite de Kamer daar vooraf over te informeren. Onbegrijpelijk! Wij hebben de minister daarom verzocht met spoed een brief naar de Kamer te sturen. Daarna hopen wij er bij de minister in een debat extra op aan te dringen om de motie alsnog uit te voeren.

Ook zullen wij in dit debat nogmaals aandacht vragen voor de technologisch en economisch onmogelijke emissie-eisen voor biogasmotoren. Want als daar geen oplossing voor komt, zal – zelfs als de motie-Van der Vlies wordt uitgevoerd – geen enkele aanvraag voor deze categorie worden goedgekeurd. Dat raakt diverse agrarische bedrijven die op het punt stonden hun nek uit te steken om te investeren in een risicovol project. Wordt vervolgd dus…

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan

    Waar gaat om, het milieu moet geld opbrengen! Het is vijf voor twaalf, als dit weer ondergeschoffeft wordt. De SGP heeft alle gelijk, om duurzaam te werken moet er van de overheid geld in gepomt worden. Er kan niets van de grond komen als je het risico wat hoog is als ondernemmer moet dragen. Wat de overheid aan enrgie binnen haalt is enorm. Geef dan ook heel wat uit voor inovatie! EEn grote mond hebben dat er veel moet veranderen, maar als er ondersteuning gevraagt wordt niet thuis zijn! In een land met zoveel mensen moet men zeer voorvaarend zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.