Home

Achtergrond 186 x bekeken 1 reactie

Nieuw programma VWA belemmert biggenexport

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) geeft sinds enkele dagen geen exportcertificaten meer af voor belevering binnen 24 uur voor een aantal belangrijke bestemmingen in onder meer Noord-Spanje.

Dit melden de NVV en de Bond van Waaghouders. Reden is een nieuwe routeplanner waar de VWA mee werkt. Die geeft aan dat deze bestemmingen niet binnen 24 uur bereikbaar zijn. In de praktijk kunnen deze bestemmingen wel degelijk binnen die termijn bereden worden en worden ze vaak ook al jaren vanuit Nederland beleverd. Ook voor bestemmingen in Oost-Europa speelt de problematiek.
NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg maakt zich zorgen. "We kunnen op het ogenblik niet hebben dat er een biggenstroom naar Noord-Spanje opdroogt. De biggenprijs staat toch al onder druk en als er voor een fors aantal biggen geen bestemming meer is, kan dat grote gevolgen hebben."

Ook voorzitter Toon Wassenberg van de Bond van Waaghouders laat zich in dezelfde bewoordingen uit. "De biggenprijs kan in een vrije val raken. Tien euro is niets. Ze zitten in Noord-Spanje niet te wachten op biggen die pas na 48 uur worden geleverd."
Wassenberg heeft het probleem onder de aandacht gebracht bij de VWA. Hij heeft er vertrouwen in dat de problemen op korte termijn worden opgelost. "Het is ook een gevolg van de scherpslijperij die er op het ogenblik aan de gang is met betrekking tot de VWA. Je ziet dat ze nu soms kiezen voor een superzekerheid en dat schiet door."

Tijdens de vergadering van het PVV in Den Haag kwam ook naar voren dat er grote irritatie bestaat over het optreden van de VWA bij klepkeuringen.

Volgens Annechien ten Have van LTO schrijft de VWA bij een kleine tijdsoverschrijding meteen een extra rekening en is de dienst erg inflexibel bij het inplannen van keuringen. Keuringen voor export op zaterdag moeten zelfs zes weken van te voren worden aangevraagd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    ronald

    Gisteren Nederlandse biggen gekregen, met op CMR resitijd 23 uur (NL naar Hongarije). Dit volgens nieuwe routeplanner. Realiteit is 18 uur. Wat is dat voor een planner??? Wij zitten vlakbij Budapest, dit betekent dat elke big naar Roemenie en Kroatie vanaf nu "wegvalt" export........

Of registreer je om te kunnen reageren.