Home

Achtergrond 196 x bekeken 1 reactie

Natuurkalender signaleert processierups voor gemeente

De Natuurkalender begint binnenkort een proef waarbij waarnemingen van de eikenprocessierups worden gedeeld met gemeenten.

Zij kunnen zo eenvoudig het goede moment kiezen om met de bestrijding te beginnen, legde initiatiefnemer Arnold van Vliet van het waarnemingsprogramma van de Wageningen Universiteit vandaag uit.

Voor de proef worden tien tot twintig gemeenten uitgekozen. In 2009 wil de Natuurkalender dat alle gemeenten zijn aangesloten. Van Vliet hoopt dat zij de waarnemingen aan hun inwoners communiceren.

De eerste eikenprocessierupsen van dit seizoen zijn vorige week gesignaleerd. Door het koude weer in maart en begin april is dat ongeveer twee weken later dan vorig jaar. De korte periode dat de bestrijding het meest effectief is nadert, waarschuwt Van Vliet.
Het verspreidingsgebied van de eikenprocessierups is in 2007 gegroeid tot acht provincies. De rups komt het meest voor in Limburg, Gelderland en Brabant.

Het beestje nestelt zich in eikenbomen. De pijlvormige brandharen van de rups dringen met hun weerhaakjes gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen en kunnen binnen een paar uur klachten veroorzaken. Die variëren van jeuk, ontsteking van de huid, brandende ogen, kortademigheid tot duizeligheid en koorts.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    van de Riet

    ik heb last van jeuk en kortademigheid en duizeligheid van de processierups.maar wat kan ik er tegen doen????

Of registreer je om te kunnen reageren.