Home

Achtergrond 159 x bekeken

NGO’s: Amazone moratorium heeft gewenst effect

In het Amazone-gebied wordt dankzij het in juli 2006 ingestelde moratorium nergens op grote schaal soja geteeld.

Dat blijkt uit een studie die brancheorganisaties Abiove en Anec uitvoerden in opdracht van onder meer Green Peace.

Abiove en Anec vertegenwoordigen respectievelijk de Braziliaanse producenten van plantaardige oliën en exporteurs van graan en oliezaden. De organisaties traden in 2006 in overleg met non-gouvernementele organisaties als Green Peace en het Wereldnatuurfonds.

Volgens het rapport zijn in 2006 en 2007 ontboste percelen van 100 hectare of meer vrijwel niet ingezet voor sojateelt. De grens van 100 hectare geldt omdat kleinere percelen überhaupt ongeschikt zijn voor rendabele sojateelt. Jaarlijks worden miljoenen tonnen soja via Rotterdam over Europa verdeeld. Meer dan 80 procent is bedoeld voor diervoeder.

Uit het rapport blijkt dat de ontbossing vooral is gebruikt als weidegrond en voor zogeheten slash & burn landbouw, waarbij hout wordt gewonnen en de overblijfselen nadien vruchtbaarder wordt gemaakt door verbranding.

Greenpeace-woordvoerder Paulo Adario is tevreden maar waarschuwt voor de toekomst: "de hoge mondiale sojaprijzen zorgen voor een grotere vraag naar land en dit zal een uitdaging zijn voor de bedrijven die zich gecommitteerd hebben aan het moratorium."

Het moratorium loopt in juli dit jaar af. Abiove en Anec hebben nog niet besloten over voortzetting van het moratorium.

Of registreer je om te kunnen reageren.