Home

Achtergrond 418 x bekeken 5 reacties

Minder vlees aan in Nederland geslachte varkens

De classificatieresultaten van in Nederland geslachte varkens vertonen sinds eind vorig jaar een licht dalende tendens.

De vleespercentages nemen licht af en duiken sinds week 51 van 2007 regelmatig onder de grens van 56,5 procent. Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Vee en Vlees.

Ook de spierdiktes nemen af. Ze liggen nu op het niveau van 58 millimeter terwijl dat een jaar geleden nog 59 millimeter was. De spekdikte neemt toe. Deze ligt op het niveau van 16,10 tot 16,20 millimeter. Een jaar geleden lag het niveau rond de 16,00 à 16,10 millimeter. De slachtgewichten zijn nagenoeg gelijk, variërend van 91,4 tot 91,7 kilo.

Slachterijen bevestigen deze tendens, maar kunnen geen harde oorzaken aangeven. Wel wordt het vermoede geuit dat de veranderde voersamenstelling als gevolg van de hoge grondstofprijzen een rol zou kunnen spelen.

Woordvoerders uit de voersector ontkennen dat de voersamenstelling hierbij een rol zou spelen. "Wij sturen scherp op voederwaarde, grondstofeisen en eiwitinhoud", aldus Arno Oostkam van Cehave Landbouwbelang. Andere woordvoerders uit de voersector laten zich op dezelfde wijze uit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  En dan maar zeggen dat er geen slecht voer meer is...Lekker meer omzet draaien en winst maken (lees de boerderij afgelopen week)..door minder aminozuren in het voer???

 • no-profile-image

  W Geverink

  Veel boeren hier maken hun eigen voer en weten dus presies wat er in gaat . Biggevoer wordt doorgaans aangekocht . Toch gaan ook hier net als bij jullie de slachterij gemiddeldes omlaag . Waarom? Met de uit de pan gerezen voerkosten probeerd iedereen natuurlijk zo goedkoop mogelijk de randsoenen samen te stellen . Bij de zeugen en de mestvarkens kom je met heel veel weg zonder dat het de resultaten te veel veranderd . Probeer je echter als fokker de gespeende biggen te voeren met een kwalitatief iets minder voer , een iets minder smakelijk voer , of vroeger over te schakelen naar het volgende voer kan voor de mester heel negatief uitpakken . De fokker kan mischien wat voerkosten besparen maar de mester krijgt mindere resultaten zelfs al is er over de jaren nooit met zijn randsoenen geprutst . Hier praat ik vooral over spierdikte .

 • no-profile-image

  barry

  Ik denk dat je gelijk hebt jan, helaas is er bijna geen varkenshouder die iets weet van een voersamenstelling. Daar zou de zlto op in kunnen springen, door het geven van cursussen. Het is toch vreemd dat men zich niet verdiept in de grootste kostenpost van het bedrijf. Ja, zeggen sommigen dan; je moet vertrouwen hebben in je leverancier. Met dat vertrouwen win je de oorlog niet. Want elke leverancier heeft maar 1 doel : zoveel mogelijk euro's verdienen.

 • no-profile-image

  denis

  daar sluit ik me helemaal bij aan barry

  ze kunnen allemaal mooi praten
  en maar blijven zeggen dat het voer niet veranderd is. maar wel elke keer problemen krijgen net als. P.I.A en maar zeggen we veranderen niks. totdat je zegt wat is er veranderd of ik stap op. dan komt helaas 9 van de tien keer de aap uit het gat. net zo als bij een colega van mij achter af bleek dat er 25 tot 30 % gerst uit het voer was gehaalt......

 • no-profile-image

  Boertje

  Voer ook, maar het gebruik van de tempo is de laatste jaren ook gegroeid.
  tevens hebben we tegenwoordig een bordes prijs, er waren nog al wat varkenshouders die hun pietrain in nl leverde aan vion voor dat de bordes prijs er was, nu gaan deze ook naar duitsland.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.