Home

Achtergrond 183 x bekeken 1 reactie

Milieudefensie richt zich tegen verruiming MRL

Milieudefensie gaat de acties tegen residuen in groente en fruit meer richten op de Europese verruiming van de maximale residunorm (MRL).

De organisatie focust op supermarkten om extra eisen te stellen en op europarlementariërs om de Europese norm te verscherpen.

In september treedt de geharmoniseerde Europese residuwetgeving in werking. Nationale MRL-normen maken plaats voor Europese. Dat pakt goed uit voor Nederlandse telers, verwachten Nederlandse afzetorganisaties. De koepel DPA maakt uit de nieuwe normen op dat de geharmoniseerde normen gemiddeld boven de huidige nationale liggen.

Milieudefensie verzet zich tegen deze versoepeling. "Het is een slecht signaal om op het niveau van de zwakste schakel te gaan zitten", zegt campagneleider Wouter van Eck. Nederlandse telers zijn juist gebaat bij een aanscherping, stelt hij. "Nederlandse telers kunnen aan de strenge eisen van Duitse supermarkten voldoen."

Milieudefensie zegt de residucampagne daarom verscherpt in te zetten op de supermarkten. "De Europese harmonisatie van de MRL-normen lijkt op de Betuwelijn" vergelijkt Van Eck.

"De Europese politici zijn niet gevoelig voor de signalen uit de maatschappij. In de nieuwe norm is niets opgenomen over de cocktaileffecten. Voor ons reden om de druk elders te leggen."

Toch gaat Milieudefensie in de aanloop naar verkiezingen voor het Europees Parlement kandidaten aanspreken. "We willen hen bewegen de Europese norm te verscherpen."

Volgens DPA wordt de verruiming van de MRL-norm teniet gedaan door de extra supermarkteisen. Super de Boer adverteert nu met haar extra residu-eisen.

Supermarktkoepel CBL wil juist dat ketens dit niet als concurrentie inzetten. Milieudefensie juicht het adverteren met residu-effecten juist toe.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet

    Is dit niet een mooie kans om de concurrentie positie van Nederlands product te verstevigen door in te zetten op schoon product?

Of registreer je om te kunnen reageren.