Home

Achtergrond 157 x bekeken

Meer kans op geboorte dochter bij overslaan ontbijt

Vrouwen die weinig eten of die het ontbijt overslaan voor de periode van conceptie hebben meer kans op een meisje.

Dat schrijven Britse wetenschappers vandaag in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society: B Biological Sciences. Nieuw onderzoek van de universiteiten van Exeter en Oxford biedt het eerste bewijs dat het geslacht van een baby samenhangt met wat de moeder eet.

"Dit onderzoek helpt misschien verklaren waarom veel vrouwen in ontwikkelde landen minder jongetjes krijgen'', zei onderzoekster Fiona Mathews. De geboorte van het aantal jongens in geïndustrialiseerde landen daalt de afgelopen veertig jaar gestaag, met circa 1 procent per jaar.

Als een vrouw het ontbijt overslaat, daalt de bloedsuikerspiegel en kan het lichaam dat interpreteren als voedselschaarste. "Als een moeder genoeg eten voorhanden heeft, zou ze best een zoon kunnen krijgen. Jongens zorgen meestal voor meer nageslacht dan meisjes. Maar in onzekere tijden is het veiliger om een meisje te krijgen'', aldus Mathews.

Enkele onderzoekers trekken al jaren aan de bel wegens de veranderde verhouding tussen aantallen meisjes en jongens in ontwikkelde landen. Zij wijten de verandering aan vervuilende stoffen en synthetische chemicaliën zoals in pesticiden.

Mathews en haar collega's onderzochten 740 vrouwen in Groot-Brittannië die voor het eerst zwanger waren. Ze stelden vast dat 56 procent van de vrouwen met 'de hoogste energie-inname' jongetjes kregen, tegenover 45 procent bij de groep vrouwen die minder aten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.