Home

Achtergrond 514 x bekeken 64 reacties

'Meer boerenland weghalen'

Er is meer hulp van boeren nodig om een grotere biodiversiteit te realiseren.

Dat zei minister Gerda Verburg van LNV tijdens het Voorjaarsforum van Natuurmonumenten in Amsterdam.

Om biodiversiteit te behouden of te verhogen - vooral door meer natuurgebieden te realiseren - is meer ruimte nodig, benadrukte Verburg. In 2001 hebben de Europese regeringsleiders afgesproken dat de achteruitgang van biodiversiteit in 2010 gestopt moet zijn. Verburg verwacht dat die doelstelling voor Nederland niet haalbaar is. "De doelstelling is te ambitieus. Het kabinet gaat ervan uit dat we het niet halen. Nog niet tenminste. We gaan nu voor de voltooiing van de Ecologische Hoofdstructuur in 2018. Maar daarvoor hebben we wel de hulp nodig van boeren."

Het EHS-beleid gaat uit van de realisatie van grote aaneengesloten natuurgebieden om zo de biodiversiteit te vergroten.
Volgens Verburg moeten agrarisch ondernemers meer gaan samenwerken met ecologen. "Decennia lang spraken ze niet met elkaar, maar natuur wordt ook voor boeren steeds belangrijker. Het ministerie van LNV wil deze samenwerking graag bevorderen. Mensen lijken biodiversiteit als een ver-van-mijn-bed show te zien, maar dat is het niet. Zeker niet in een land met zoveel landbouwhectares", aldus Verburg.

Wilfred Alblas van Natuurmonumenten sluit zich bij minister Verburg aan. "Om de doelstelling te halen moeten we voor meer ruimte zorgen. Die ruimte moet ergens vandaan komen. Daar kunnen we boeren goed bij gebruiken. We moeten met elkaar in gesprek gaan over het gebruiken van landbouwgrond voor natuur", zei hij.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Roxanne

  Laten Verburg en ook Cramer maar eens gewoon aan het werk gaan en de bestaande natuur onderhouden zodat er geen biodiversiteit (ik krijg dit woord bijna niet meer op papier) verloren gaat. Dan hoeven ze ook geen miljoenen uit te geven om zich met een nieuw speeltje te vermaken. Overal worden zandverstuivingen gecreeerd ten koste van bomen én van biodiversiteit. Van de bestaande biodiversiteit dan wel te verstaan. Want men vernietigt het één om iets anders te krijgen én dat natuurlijk met enorm veel subsidie. Maar alleen om naar de buitenwereld mooi weer te spelen.
  OVER NATUURMONUMENTEN: mensen zeg allemaal je abonnement op. Hier in Velp kappen ze zo'n 12 ha bomen, aansluitend aan de kap van de Gemeente Rheden, in totaal zo'n 32 ha, terwijl ze aan de andere kant E 25 vragen om een nieuwe boom te planten. Kan het nog arroganter?
  POLITIEK NEDERLAND, blijf met je poten van onze bestaande natuur en grond, en ga het eerst eens netjes onderhouden in plaats van het jarenlang te verwaarlozen en dan met de grond gelijk te maken.
  Blijf ook met je poten van de landbouwgrond, want straks klagen jullie weer dat jullie de boeren subsidie moeten geven. Waar zit jullie verstand?
  HET WORDT TIJD DAT DE BURGERS MET Z'N ALLEN OPSTAAN EN HUN STEM LATEN HOREN. LATEN WE DEZE ALLESVERNIETIGENDE MONSTERS ERUITGOOIEN VOORDAT ZE MENSEN LATEN OPSLUITEN IN KOOIEN OMDAT ZE DE BIODIVERSITEIT VERPESTEN!
  Volgens mij is de natuur er voor de mens en niet andersom.

 • no-profile-image

  c

  laat ze het gauw doen jongens dan gaan we het nog meemaken dat de aardappelen een euro de kilo op gaan brengen, dan vinden we het niet erg hoor dat we dan maar de helft hoeven te telen, betekend dat wij boeren dan op vrijdag ook weekend hebben in plek van dat we 7 dagen in de week ons kapot werken voor een habbekrats, nu kan de burger al op vrijdag weekend gaan vieren door het goedkope voedselpakket

 • no-profile-image

  joop

  laat die voedselprijzen maar stijgen..... dan praten ze vanzelf wel anders...
  Pure echoisten zijn het... In de derde wereld snakken ze naar eten en het o zo slimme Holland heeft het over Natuur maken van landbouwgrond!!! Mensen denk na! waar slaat dit op?
  Een boer haalt producten uit de natuur, waardoor de natuur ook nog op een goede manier onderhouden wordt...
  Mooier kan het toch niet.

 • no-profile-image

  gert

  verburg laat zich stevig beinvloeden door oud minister veerman,die nu voorzitter is van natuurmonumenten en als minister al die 162 natura2000 gebieden in brussel heeft aangemeld.

 • no-profile-image

  ikke

  Weg met die rot boeren ,en alles asfalteren ...kan ik tenminste op tijd zijn op mijn werk.
  Voedsel kunnen ze goedkoper in andere landen produceren als in dit kleine Nederland.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Dat Natuurmonumenten dit vindt, daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Meer grond is meer macht en meer geldverkwisting. Dat Verburg zoiets zegt is een reden om bij de volgende verkiezing iets anders te stemmen, want het huidige kabinet begint de agrarische sector toch wel danig in de steek te laten.
  En wat biodiversiteit betreft, praat Verburg sowieso al onzin. Bestaande regelingen die biodiversiteit ondersteunen worden afgeschaft en dan simpel zeggen, we halen de doelstelling niet. Er zijn meerdere manieren om biodiversiteit te ondersteunen en daarvoor hoeft niet heel Nederland een landschapspark te worden en zeker niet in beheer door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of de provinciale landschappen!
  Dat een stagaire zoiets zegt, valt onder het motto verstand komt met de jaren (als je geluk hebt).

 • no-profile-image

  geen opruiers

  Hertogs Roermond, je bent me te onnozel in je reactie om hierover te discussieren.

 • no-profile-image

  Ver

  Er is zeker hulp van boeren nodig als de wereld bevolking dreigt te verhongeren.
  Wat nou meer Natuur, polder nog maar wat meer in maar laat die boeren hun land nu maar houden. Nederland is gewoon te klein voor die ego ecologen we zitten niet in Zweden Polen of Rusland waar de natuur groot genoeg is voor biodiversiteit Wees blij dat er nog landbouwgrond over is belachelijk dat er over gesproken wordt!!!!!

 • no-profile-image

  AJ

  In reactie op Hertogs uit Roermond, hoe zo geld beluste boeren??? Wanneer hebben wij loonsverhoging gekregen?? Wij zien niet anders dan stakingen om loonsverhoging, Zullen wij ook eens gaan staken?? Of moeten wij maar weer eens stoppen met melk e.d. leveren, zul je zien hoe iedereen gaat inslaan!!!!!

 • no-profile-image

  combiboer

  Uit onderzoek blijkt dat de biodiversiteit op biologische bedrijven veel hoger is dan op gangbare.
  kunstmest en bestrijdingsmiddelen hebben negatief effect op de biodiversiteit,zowel soorten planten als soorten bodemleven.

  Oplossing meer biologisch en minder naar Natuurmonumenten,laatland van NM beheren door biologische boeren en alles komt goed

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Biertje ? uit Roermond heeft al vaker zijn fascistich/communistisch gezicht laten zien. Hij wil graag dictator worden en net als die meneer met die rare snor in de jaren dertig van de vorige eeuw landjepik gaan spelen. Mijnheer moet zich eens werkelijk gaan verdiepen in subsidiestromen voor hij onnozelheid loopt te verkondigen. Even een paar feiten:
  De EU heeft voor de Financiële Perspectieven voor de jaren 2007-2013 begroot dat van het totale budget maximaal 40 % van de gelden besteed worden aan landbouwbeleid, waarvan een groot gedeelte wordt besteed aan plattelandsontwikkeling (dus niet primair bij de boer terecht komt. Het totale budget van de EU maakt echter slechts rond de 1% van het Bruto Nationaal inkomen van de lidstaten uit. Vergeleken met nationale publieke uitgaven in andere sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid en defensie, zijn de overheidsuitgaven voor landbouw ca. 2 % van het totaal.
  Een EU-gezin besteed gemiddeld 15 % van het inkomen aan voedsel ( in Nederland is dit ca 10%). Via belastingen komt daar nog 1 % bij. Voor dit bedrag heeft de belastingbetaler-consument een grote keuze aan kwalitatief hoogwaardig voedsel en wordt een aantrekkelijk en prachtig platteland voor hem of haar onderhouden.
  En meneertje Hertog, de clubjes die u aanhangt leven alleen maar van subsidie en leveren geen enkele bijdrage aan de economie of maatschappij.

 • no-profile-image

  Martin

  Ben wel benieuwd wat Verburg & Veerman aan biodiversiteit in hun tuin (hebben ze die wel eens?) hebben. Ik wed dat menig agrarisch ondernemer meer biodiversiteit in hun tuin heeft.

 • no-profile-image

  Gee

  Verburg weet U wat u moet doen,niet polderen maar inpolderen.Dat er minder boeren overblijven dat is een feit,alleen hoeveel houden wij er over? Als ik zomers in mijn cabrio over s"heeren wegen toer, dan schrik ik toch echt in wat voor een tempo de boeren stand verdwijnt.

 • no-profile-image

  Gert

  Er is al een groot voedsel te kort,denk is verder dan alleen nederland,en dan nog meer landbouwgrond innemen!! Is landbouwgrond geen natuur dan,kijk is goed dan zie je dat dat ook natuur is met al die weide vogels.

 • no-profile-image

  ab

  Natuur kan de mens niet maken dat is een gegeven van de aarde met zijn atmosfeer. De mens kan enkel de bestemming enigszins beinvloeden. Landbouw is natuur. Slechts de helft van Nederlands oppervlakte is landbouwgrond. Dus waarom zou je de landbouw viseren voor biodiversiteit? Nergens ter wereld vind je in de akkerbouw zo'n brede mogelijkheid aan diversiteit in teelten als in Noord West Europa.

 • no-profile-image

  Piet

  Mag ik erop wijzen, dat de malariamug pas sinds 1970 uit dit land verdwenen is. Dat soort biodiversiteit wil ik niet meer hier terugzien. Door allerlei aanleg van poelletjes is echter die kans wel steeds groter... (Nogal wat) Mensen zijn blijkbaar kort van memorie en kennen de geschiedenis slecht en willen zich telkens aan de zelfde steen stoten...

 • no-profile-image

  j.bak

  Wat is het toch fijn, om uit Nederland weg te zijn.

 • no-profile-image

  John Timmermans

  Dat heeft de vorige landbouw minister stadsmens Brinkhorst jaren terug verprutst. Hij zei ijskout....Boeren hebben we niet meer nodig, die wil boeren moet maar emigreren naar Alberta en Saskatschewan. Duizende hectaren land werd opgekocht bij de regering voor natuurschoon. Vele van die hectaren goede grond lag braak en groeide op in distels en allerlei onkruid. Dat was dan de nieuwe natuur.

 • no-profile-image

  J. K.

  Wil uit Dieren kan misschien overwegen om een bril met de juiste sterkte aan te schaffen en heeft vast een onbetaalde baan want ja zij kan van de lucht leven net zoals zij het de agrariërs toewenst.

 • no-profile-image

  p.arends

  Er is Nederland al genoeg natuur.
  Veel mensen genieten van de landbouw als ze er doorheen rijden.

  Landbouw is natuur. Nog meer goede landbouwgrond omzetten is dus nergens voor nodig. Het is onze borg voor de zekerheidsstelling van voedselvoorziening nu en in de toekomst.

  Genoeg is genoeg

 • no-profile-image

  gert

  arrogantie van de macht,dar hebben we mee te maken

 • no-profile-image

  Herman

  Gerda verbug zegt:
  " Om biodiversiteit te behouden of te verhogen - vooral door meer natuurgebieden te realiseren - is meer ruimte nodig, benadrukte Verburg. In 2001 hebben de Europese regeringsleiders afgesproken dat de achteruitgang van biodiversiteit in 2010 gestopt moet zijn. Verburg verwacht dat die doelstelling voor Nederland niet haalbaar is" dat kan waarschijnlijk wel zo zijn, maar wordt er in europa ook rekening mee gehouden dat er in nederland op een klein gebied net zoveel mensen wonen als in de regio parijs
  Vergelijk het maar , en komt regio parijs ook aan de doelstelling ,nee dus , daar tellen ze al de niet bewoonbare grond (ALPEN) ook mee , dus wat we ook doen we komen er nooit aan .
  In europa rekent men gewoon verkeerd snappen ze dat in denhaag dat niet

 • no-profile-image

  Rob Korten

  Het lijkt mij duidelijk: er moet een kamerdiscussie komen over de concurrentie met de voedselvoorziening. Biobrandstoffen worden volledig afgebrand vanwege de landbouwgrond die daarvoor nodig is, maar dezelfde discussie wordt niet gevoerd m.b.t. woningbouw, natuurontwikkeling, industrie, ruimte voor de rivier, recreatie, snelwegen, etcetera. Waarom heeft minister Cramer geen duurzaamheidscriteria opgesteld voor deze ontwikkelingen?

 • no-profile-image

  gert

  verburg heeft geen realiteitsbesef,loopt maar wat achter de feiten aan,loopt aan de leiband van natuurmonumenten die op een rose wolk zitten

 • no-profile-image

  Herman Galjaard

  Als er gesproken wordt over onteigening van grond gaan mijn haren ook overeind staan. Bio diversiteit is echter iets anders dan onteigenen. Het betekent dat de plantensoorten en diersoorten die van nature in ons land voorkomen steeds meer verdwijnen en daar zijn ook de boeren schuldig aan.
  Zaak is om de buitenwereld te laten zien dat ook boeren begaan zijn met de natuur in hun omgeving. Om deze reden hebben boeren o.a. het project Spade in gang gezet. Kijk er eens naar aub!
  Niet in het belang van natuurfreaken maar uit eigen belang ! Net als minister Verburg vindt ik bij jullie reacties ook niets terug over de belangrijke 3e partij DE AFNEMER VAN DE PRODUCTEN.
  (gelukkig spreekt zij nu al wel, in tegenstelling tot voor kort, over moeten)
  Al eens nagedacht wat zij er van vinden ? Vooral de Engelse markt (Supermarktketens als bijvoorbeeld TESCO) vragen om duurzaam geproduceerd voedsel, aandacht voor natuur en omgeveng (bio diversiteit) en ethiek.
  Als je daar schijt aan hebt prijs je jezelf op termijn uit de markt. (En niet allen de Engelse markt !) Wij zijn niet de enige met land en tuinbouw producten.

 • no-profile-image

  blondje

  Incasseerde Natuurmonumenten niet de meest maissubsidie in Nederland? Ze behoorden in ieder geval tot de top 10.

 • no-profile-image

  gert

  natuurmonumenten,in de persoon van oud-minister Veerman heeft een korte lijn met LNV,hij weet precies bij wie hij moet zijn,hij kan verburg af en toe ook nog wat influisteren en bijsturen

 • no-profile-image

  Hetty Fokkink

  Men lijkt wel niet goed wijs. Nog meer mooi boerenland weg. wanneer mensen de ogen open doen zien ze dat ook boerenland natuur is.
  Zonder boeren geen eten en zonder natuurlijk boeren land geen lekker eten. Dan gaan we zoeken naar nog meer gemanupuleerd eten. Afblijven van het boerenland

 • no-profile-image

  Red Cat

  Af en toe bekruipt je het gevoel dat ze zo maar wat aan rommelen.
  Hier aan de prachtige, door boeren geschapen Veluwerand mag veel niet meer. We zitten op NAP 2-3+. Aan de overzijde in Flevoland... steekt WALIBI boven alle natuur uit...het prachtige uitzicht vanaf het oude land wordt overal verstoord door al die lelijke windmolens die als mollen uit de Flevolandse bodem oprijzen... zit je bij Harderwijk op de boulevard...zie een gruwelijk schouwspel van windmolens...terwijl aan de randen goede akkergrond aan de natuurgegeven wordt verkracht men het beeld met die onzinnige molens(productie vanzo'n installatie kost meer aan energie en milieuverontreiniging dan dat ze opbrengen...). Zelfs HM de koningin laat zich in de rol drukken... Ze bezocht gisteren Zeewolde.. zou ze dat afschuwelijke beeld ook tot zich hebben laten doordringen?

  Maar mensen, de politiek slaap, is druk met de volgende functie... en laat de boeren in de steek.

 • no-profile-image

  Michiel de Muyter

  AJ Aalst, niet leveren zal de beste remedie zijn maar is niet uitvoerbaar omdat boeren een verdeelde cub zijn. Nooit krijgen we iedereen zover om niet te leveren.Altijd zijn er lieden die voor eigen gewin gaan en niet voor de hele sector.

 • no-profile-image

  Elly

  Beste meneer Hartogs, beseft u eigenlijk wel wat u zegt. Nederland kan de agrarische sector helemaal niet missen. Nederland is het land met de meeste kennis over de gehele wereld wat betreft de landbouw en wat denk u waar deze kennis vandaan komt, niet van mensen zoals u want dan zou u zo niet reageren.
  Wat betreft de uitspraak dat het land van iedereen is... deze gronden zijn niet "gekregen" maar daar is flink voor gewerkt en betaald. Hebt u ook het recht om tegen uw buurman te zeggen, dit is ook mijn tuin en dit is ook mijn huis, de grond is immers van iedereen en bent u dan ook iemand die op de akkers bloemkool ziet staan en er dan eentje afhaalt want het is tenslotte van iedereen ?? Ik geloof dat u toch wat beter na moet denken voordat u uitspraken doet en ze dan ook nog eens neerschrijft want met denkwijzen zoals u houdt Nederland het nog geen week uit. En subsidies... als u van mijn subsidie wilt rondkomen dan krijgt u die van mij want die is namelijk NUL.

 • no-profile-image

  Henk

  pfff..is "onze "Gerda een beetje de weg kwijt?Voor alle duidelijkheid je voorganger is voorzitter van Natuurmonumenten niet jij!!!. Jij behoort de L en de V van LNV te behartigen. Wat de laatste tijd steeds duidelijker wordt is dat voedselproduktie kwantitatief gezien een nijpend probleem gaat worden. De keuzes voor natuurontwikkeling zijn in een tijdperk bedacht waarin men hiermee minder (lees GEEN) rekening hield en vooral oog had voor overschotten en subsidies van landbouwprodukten. Tijd voor heroverweging misschien??? in elk geval geen ambitieverhoging van natuur- en ecologiedoelstellingen. Wordt weer een dikke onvoldoende voor Gerda als ik mijn boerderijpanelvragenlijst moet invullen.

 • no-profile-image

  inkomen ! ! daar draait het om ! !

  Veerman verdient het nu meer en meer buiten zijn bedrijf. Dan kun je wel van alles gaan roepen tegen de boeren, zelf hoeft ie niet alleen van zijn bedrijf te bestaan!!

 • no-profile-image

  c

  tjonge jonge is dit nu onze voorman(vrouw in dit geval) voor de landbouw pff het is erg gesteld met de politiek zeg, zie al op een ander onderwerp dat ze er alles aan doen om gewoon de boer weer voor noppes te laten werken

 • no-profile-image

  rode vos

  Het valt niet mee om bij te schakelen... die rapporten en stukken die haar voorgelegd worden(door natuurminnende en door ons betaalde ambtenaren) zijn nog geschoeid op geheel andere situaties en uitgangspunten die schril afsteken tegen de tendens die er wereldwijd op het gebied van voedselbehoefte en productie vigeert.
  Het is zoiets als door rood rijden omdat het verkeerslicht net nog op groen stond.....

 • no-profile-image

  Dirk

  Wel een erg late 1 april grap!!!!!

 • no-profile-image

  gert

  beste wil,op het land van natuurmonumenten en staatsbosbeheer zul je weinig weidevogels zien,ze verschralen het land ,dat betekent minder bodemleven,dus minder wormpjes.De vogels trekken naar het bemeste land van de boeren omdat daar meer wormpjes te vinden zijn.alleen de vossen kraaien en buizerds zijn een probleem

 • no-profile-image

  jjmoes

  Het is steeds een nieuwe melodie
  die ik bij het landje pikken zie.
  Ook grote Zeeuwse Verburg
  snijdt als slechte chirurg
  in de verkeerde knie.
  Het lijkt of de boer is vogelvrij :
  wat gebeurt is, ordinaire landpikkerij.
  Dat is strafbaar bij jan met de pet
  een minister verzint de volgende zet
  helaas:heden ik morgen gij...

 • no-profile-image

  j.hofsteenge

  Verburg landbouwminister ?
  Moeten er nog meer boeren weg of moeten alle boeren nu allemaal ophouden boer te zijn
  Kunnen we alle troep uit het buitenland halen Er is al zoveel van ons afgepakt.
  Minder landbouwgrond,dan komt er wereld wijd groot voedsel te kort. wat er nu al is. Natuur is mooi maar denk ook eens aan de toekomst van de boeren.

 • no-profile-image

  boerke

  Zomaar een ideetje, volgend jaar gewoon alles in natuur gooien, kijken wanneer de schappen leeg zijn en de mensenbeginnen te klagen!!! Net nu het vraagstuk over de voedselvoorziening op zijn sterkst is, komt dit weer boven water. Natuur: mooi, leuk, nodig, maar niet op de vruchtbare gronden in nederland!

 • no-profile-image

  J. van Ede

  Helemaal eens met P. Arends.
  Wel grappig: als ze dit berichtje op de site van natuurmonumenten zetten zou iedereen het toejuichen. Hier heerst een stemming van: opzouten! landbouw = hollandse natuur! (waar ik het dus volledig mee eens ben)

 • no-profile-image

  Elly

  Geacht Nederland, waar zijn we toch mee bezig.
  Het is nog niet zo lang geleden dat mijn opa en zelfs mijn vader zich kapot heeft gewerkt om te ontginnen en een bedrijf te realiseren. Nu nog geen 50 jaar later moet alles weer kapot gemaakt worden omdat we in Nederland te weinig natuur hebben.
  Natuur is niet alleen die plassen water waar je alleen maar naar kunt kijken via Google earth, nee, natuur en landschap worden gevormd door alles om je heen. Het is belachelijk dat we goede landbouwgronden moeten inleveren maar dat er vervolgens op andere plekken in Nederland wel de grootste villa's in het water gebouwd mogen worden. Het is belachelijk dat een boerenbedrijf vele meters natuur aan moet leggen, let wel, je bedrijf aankleden heb ik geen moeite mee, terwijl de industrie mag bouwen zonder dat er 1 boom geplant moet worden, nee want daar moeten de boerenbedrijven ook weer land voor inleveren. Wanneer wordt er eens iemand wakker in ons Den Haag en zegt dat het zo echt niet kan en dan er ook iets aan doet.
  We moeten reeel blijven in Nederland en dat is op dit moment heel erg ver zoek !!!

 • no-profile-image

  sjeng

  Verburg begint al vroeg met soliciteren bij Natuurmonumenten. Veerman heeft gewacht tot aan het einde van zijn ambsperiode.

 • no-profile-image

  gli

  De minister heeft wel een heel, heel gevoelige snaar geraakt.
  Uit vrije wil, met een "apendaalder" afgescheept (zeggen we hier in de IJsseldelta), zal ze uit vrije wil van de kant van de agrariër bijzonder weinig bereiken! En van de kant van de mensen die bewogen zijn met het lot van de hongerigen in de wereld? Want die hebben toch meer ruimte nodig voor de verbouw van voedsel? Ook niet zoveel denk ik. Maar daar laat men de WTO, de wereldvrijhandel op los en dan zal het allemaal wel goed komen (meent men).
  Zou dat zo zijn? Ik noem mij zelf een agrarische natuurliefhebber en wil echt wel wat doen om de natuur zoveel mogelijk in stand te houden. Maar een agrariër moet ook eten en daarom kan het niet teveel kosten. Laat anders de gemeenschap tot in lengte van jaren een ruime vergoeding geven voor de natuurwaarden die de agrariër in stand moet houden. Wil de gemeenschap dat? Ik geloof er HELEMAAL NIETS VAN!. Mogelijk een jaar een redelijke vergoeding en vervolgens aflopend naar 5 jaar verder op percentage 0.
  Dan is het toch normaal dat een boer van alles doet of juist na laat, zegt men dan? Dan betaal je hem er toch ook niet voor! De argwaan van de agrariEr is volkomen terecht!

 • no-profile-image

  .

  Laat ons eerst praten over gebruik van natuurgrond waarop tevens landbouw mag worden bedreven en toch ruimte over blijft voor natuur.
  Natuurmonumenten heeft sinds gisteren 100.000 ha. in haar bezit. De boeren hebben ook ruimte nodig om alle hongerige mondjes op deze wereld te voeden.

 • no-profile-image

  S ter schure

  Nu er al een tekort is aan voedsel komt onze landbouw minister nog eens aan met deze grap! was dit maar een grap wat ze als eerste moet doen NU meteen, het stop zetten van goed vruchtbaar landbouw grond naar natuur en wat de afgelopen jaren goede grond weer naar de boeren moet terug geven de natuur organisaties maken er maar een potje van!.

 • no-profile-image

  Hertogs

  Nee, niet "meer boerenland afnemen" maar ALLE boerengrond afnemen. wij kunnen in dit land de landbouw missen als kiespijn. Kost alleen maar subsidie. Alles gewoon terug geven aan de natuur, de boeren een goede prijs betalen en laten emigreren. Dat is de beste oplossing. Geen blubberstank en monocultuur meer. Het landschap is van iedereen en niet alleen van op geld beluste boeren.

 • no-profile-image

  gert

  biodiversiteit,bedoelt ze daarmee ook het giftige Jacobskruiskruid wat zich nu snel vermeerdert ?

 • no-profile-image

  jolanda

  gewoon van alle grond natuurgebied maken. alle agrariers een uitkering geven via natuurmonumenten, ongecontroleerd eten uit het buitenland halen en dan over 20 jaar concluderen dat we al die miljarden beter in onze zakken hadden kunnen houden en of de agrariers alstublief terug willen komen.
  dit is nederland

 • no-profile-image

  dr B.M.

  Natuurmonumenten heeft zo veel geld dat ze van gekkigheid niet weten wat er mee te doen en dus omzetten in natuur waar je daarna er niet meer in mag. Stop de subsidies aan alles wat zich millieu organisatie noemd. Verbod om geld uit welke loterij dan ook aan dit soort onzin te geven. Allen die nu op pluche, zitten niet meer herkiezen, van welke partij dan ook, tenzij ze zich uitdrukkelijk tegen verlies van landbouwgronden om ontpoldering of natte natuur en ga maar door. Weg met die lieden die het oor laten hangen naar wat zich millieu noemt.

 • no-profile-image

  c

  en om u reactie nog even kracht bij te zetten berent botje is die ene uit roermond nog erger dan hitler want die maakte alles tot landbouwgrond want die moest ''lebensraum'' hebben. voedselproductie stond in de oorlog voorop waar vele nu niet meer bij stilstaan helaas. een land zonder eigen eerste levensbehoeften waaronder voedsel die kan geen goede econmie hebben. zie de cijfers van die mijnheer uit zuidlaren, door het goedkope voedselpakket kan de consument 84 % van zijn inkomen aan luxe dat wat economie is besteden, oa philips,auto's en ga zo maar door

 • no-profile-image

  stagaire veearts

  De oplossing voor al dit gekrakeel ligt zo gemakkelijk voor de hand: alle boeren moeten lid worden van de PvdD en een vuist maken naar Verburg. Lees het programma eens en vooral het laatste stuk onder Veehouderij: OVERHEIDSTEUN voor meer diervriendelijker veehouderij. Zonder grap: JUIST hier ligt het knelpunt, alle subsidies gaan nu naar die megastallen met hun high tech snufjes ipv naar biologische boeren met een mooi heggenlandschap als extraatje voor de vogels en insecten en egels.

 • no-profile-image

  Michiel de Muyter

  Meer boerenland weghalen voor natuur?Wieringermeer onder water en de bobo's praten over inpoldering voor de kust van Noord Holland. We slaan totaal door in dit land. decadentie ten top.
  WAANZIN.
  Discussie met figuren als Hartogs is zinloos, leeghofd. Antwoord de zot niet naar zijn dwaasheid

 • no-profile-image

  gert

  de boeren worden er door de ecologen zo ondergeschoffeld,nederland is een speeltuin voor ecologen en landsschapsarchitecten en de boeren willen ze daar ondergeschikt aan maken,kijk maar eens wat een boer krijgt die moet wijken voor de natuur,Verburg !

 • no-profile-image

  c

  beste mijnheer uit dieren ik mag hopen dat de tekorten nog meer doorzetten voor types als u en dat u nog mag verekken vd honger door zulke als u ben ik mooi boer af

 • no-profile-image

  goede boer

  Wat is nu de definitie van natuur. Degenen die zeggen natuur na te streven hebben geeneens een diploma. Ze willen natuur maken volgens hun eigen gedachtengang. Zonder te beseffen dat hun denkwijze over natuur ook wel eens krom kan zijn. Waar zijn de openbare debatten over hoe natuur eruit zou moeten zien. Alles wat er over natuur wordt bekokstoofd gebeurd in achterkamertjes waar niemand een weerwoord over mag zeggen. Dat betekent niets anders dan met dictatoriale trekjes natuur maken. En onze landbouwminister als voorstanster van democratie verheerlijkt deze "natuurdictators". Wel boerenland voor natuur op eisen, maar boeren geen medezeggenschap geven hoe natuur dan vorm moet krijgen. De doorsnee Nederlandse boer werkt in en met natuur. Doch de mening en visie van een Nederlandse boer mag helemaal niet meetellen als het om natuur maken of over natuurbeheer gaat. De besluitvorming om natuur in Nederland te maken moet eerst maar eens op de helling. Eer voor meer natuur in Nederland verdere medewerking van boeren verwacht kan worden

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  begrijp je nu waarom er geen plaats is voor biobrandstoffen.

 • no-profile-image

  ton

  Rob Korten, zeer correct en treffend jouw opmerkingen. Dit moet het kernpunt van de discussie worden tussen de landbouw en anderen en niet het nieuwe mode woord biodiversiteit.
  Niet dat ik het belang hiervan onderschat maar na jaren te zijn gebombardeerd met ammoniakvervuiling, fostaatvervuiling, stikstofvervuiling, zuurstofcompensatie, verdroging en ga zo maar verder, heb ik mijn neus vol van deze doelredenatie's van overheden en natuurclubs

 • no-profile-image

  John

  Beste Wil, uw verstand reikt niet verder dan je neus lang is. Een kievet legt geen eieren in het weiland, een kievit zoekt een betere plaats op.

 • no-profile-image

  c

  jongens laat ze toch gewoon nog de helft van onze grond innemen, hoe grotere de tekorten des te beter onze prijzen. hier een einde verderop vaart er een grondverzetbedrijf heel goed bij met al die natuur aanleggen, we zeiden al er komt een tijd dat we het weer terug moeten brengen de grond die we nu afgraven voor poelen, want dan pas zien ze het in wanneer er flinke tekorten zijn

 • no-profile-image

  wil

  Beste boeren, hou nou maar op met flauwe goedkope reacties. Laat maar eens zien dat er tegenwoordig nog ruimte is voor natuur op agrarische percelen. Ik zie het namelijk vrijwel nergens, op een enkele kievit na die straks weer van alle dekking en voeding beroofd wordt door het vroege grootschalige maaien. En tussen de percelen tolereren jullie ook steeds minder natuur waar julllie niet aan verdienen kunnen.

 • no-profile-image

  fleckfieh boertje

  Beste WIL, als je graag weer een kievit in de wei wil zien kun je beter de eerst vossen, kraaien en katten en dat soort roofdieren in aantallen verminderen. Bij werkzaamheden op het land proberen we als sector de weidevogels zoveel mogelijk te besparen, maar als je een paar dagen later bij het nest kijkt. Vaak zijn de nesten leeg gerooft.

 • no-profile-image

  ton

  Ja "goede boer", je hebt hier volkomen gelijk in. En het grappige is dat hele discussies in gang zijn, en in gang zijn gezet, zonder dat men kan aangeven waar het precies over gaat. In die zin dat men maar blijft roepen over natuur maar er geen eenduidige uitleg is over wat natuur nu is. De definitie natuur is een ingesleten woord waar ieder mens zich iets anders bij voorstelt en waar sentiment en emotie de boventoon voert. En hier wordt door zichzelf benoemde "natuur"organisatie's gretig gebruik én misbruik van gemaakt. Dit puur en alleen om gronden naar zich toe te trekken en boeren van hun gronden te ontnemen. Dit met het ongrijpbare, en stemmingmakende argument dat "boeren geen natuur kunnen beheren". Hoe kun en mag je dit eigenlijk zeggen als je niet weet wat natuur nu eigenlijk is.
  De slogan voor de landbouw mag dan ook zijn "LANDBOUW, ZO (H)EERLIJK NATUURLIJK".
  Hopelijk komt minister Verburg tot inkeer voor wat betreft haar uitspraak, en laat ze zich door deze "natuurbobo's" niet meer zo vlug inpakken. Het is toch wel vervelend dat minister Verburg op deze wijze de schijn oproept dat ze na haar ministerschap graag Cees Veerman opvolgt.
  Mij hebben ze altijd geleerd dat je geen twee heren kunt dienen.

 • no-profile-image

  Freddie

  Het realiteitsbesef in Den Haag is de laatste jaren van een niveau van een kleuterklas.
  Hoog tijd dat Verburg zich eens echt verdiept in de sector.
  Eerst liggen te zeiken over voedsel tekorten en een tijdje later slaan ze weer de andere kant op.
  Totaal onbetrouwbaar alle politici.

Laad alle reacties (60)

Of registreer je om te kunnen reageren.