Home

Achtergrond 398 x bekeken

Mastitis onder controle

Door beter manmagement en toepassing van ouderwetse, maar Westerse, injectoren is de mastitis onder controle gekomen.

De mastitis is eindelijk de kop ingedrukt. De melkers zijn beter gaan melden welke dieren afwijkende melk hebben. Maar de belangrijkste factor is wel dat de Russische antibiotica niet meer gebruikt wordt. Die rommel is vervangen door Mastijet Forte. Dat is de enige Westerse injector die hier verkrijgbaar is.
Naast die injector krijgt elke koe met mastitis nu twee dagen lang Baytril in de nek geïnjecteerd. Dan zijn de patiënten na vier dagen genezen.
Helaas lopen er nog flink wat driespenen rond door het gerommel met de Russische antibiotica. Nou ja, langzamerhand komen ze wel op de goede weg.

Klaar voor het afkalfseizoen

Nu in maart heb ik amper wat te doen en in februari was het al net zo. Alle koeien zijn dragend en gaan richting droogstand. Of ze staan allang droog door de zeer lange tussenkalftijd en de heel slechte voeding in de winter.

De koeien en het bedrijf zijn klaar om in het komende afkalfseizoen alle problemen met verstand en goede middelen te lijf te gaan. De afkalfpiek is rond de tien maanden na de eerste keer dat ik op het bedrijf kwam, dus eind mei. Ik had de eerste maand weinig succes vanwege de vele witvuilers.

Met bierbostel de zomer door

De planning is dat er in mei krap 60 kalven. In juni tegen de 100 en in juli dik 100, want dan zijn ook de nieuwe vaarzen erbij. In september zullen er nog rond 40 afkalven; die zijn het laatst drachtig geworden.
Wat zullen ze dus melken - als ze voer genoeg hebben dan. Een voordeel is dat er in de zomerperiode veel bierbostel te halen is bij de bierfabrieken. Helaas is het dan wel heet, 38 graden is in augustus heel gewoon. Het is gelukkig wel droge lucht, dus dat scheelt al veel in hoe het aanvoelt.

Extra risico van witvuilen

Maar ik zal het dan wel heet houden, net zoals vorig jaar. Ik verwacht dat veel dieren dan aan de nageboorte blijven staan, met een dikke kans om witvuiler te worden als ik ze niet met oxytetra behandel binnen enkele dagen na kalven. Ook zal ik ze goed moeten blijven volgen.

En dan krijgen we weer een periode met veel inseminaties. Die zullen minder goede resultaten hebben, omdat je dan in augustus zit. Dat is altijd al de slechtste maand om een koe drachtig te krijgen. Het zal me weer een sport worden.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.