Home

Achtergrond 195 x bekeken

Macedonië wordt mogelijk Nieuw-Macedonië

Macedonië en Griekenland werken achter de schermen hard aan een nieuwe naam voor de republiek Macedonië. Dat wordt waarschijnlijk Nieuw-Macedonië, verwacht SP'er Erik Meijer.

Meijer is als rapporteur voor het Europees Parlement over Macedonië nauw betrokken bij de verkennende gesprekken. De twee landen hebben een meningsverschil over de naam, sinds Macedonië zich in 1991 afscheidde van Joegoslavië. De Griekse regering vreest dat Macedonië dan aanspraak zou maken op de Griekse provincie Macedonië.

Het meningsverschil is zo hoog opgelopen dat de Grieken veto’s hebben uitgesproken toen hun nieuwe buurland onder de eigen naam probeerde toe te treden tot een internationale organisatie. Dat gebeurde nog deze maand bij de Navo. Momenteel doet Macedonië met sommige organisaties mee onder de naam Former Yugoslav Republic of Macedonia (Fyrom).
De Grieken stuurden nog aan op de naam Noord-Macedonië voor hun buurland. Maar daarvoor zou minder steun zijn dan voor Nieuw-Macedonië.

Achter de schermen schijnt een oplossing nabij te zijn. ”Een compromis is een kwestie van weken, hooguit maanden”, aldus Meijer. Een vertraging kan ontstaan als de naamskwestie de inzet wordt voor de komende verkiezingen in Macedonië. Normaal zouden de Griekse en Macedonische politici het kort na de verkiezingen eens kunnen worden.

De republiek Macedonië, met 2 miljoen inwoners, zou dan alsnog kunnen toetreden tot de NAVO. Ook met de Europese Unie zouden dan eindelijk toetredingsonderhandelingen kunnen beginnen: het land is al lange tijd kandidaat-lid van de Europese Unie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.