Home

Achtergrond 478 x bekeken 4 reacties

MNP rekent aan 120.000 hectare moeras

De aanleg van zuiveringsmoerassen op 6 procent van het Nederlands landbouwareaal is een serieuze optie van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP).

Dat meldt Boerderij vandaag. Bij een totaal areaal van circa 2 miljoen hectare zou 120.000 hectare landbouwgrond in moeras moeten worden omgezet. Deze moerassen zijn een middel om het oppervlaktewater te zuiveren van uit landbouwgrond uitgespoelde fosfaat en nitraat.

Boerderij haalt projectleider Willem Ligtvoet aan van het MNP, die zegt dat de moerassen een plaats krijgen in de zogenaamde ex ante evaluatie van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Het MNP werkt daar aan verwacht dat deze het eind van dit jaar openbaar wordt.

Bij het halen van de doelstellingen van de KRW is volgens Ligtvoet de uitspoeling van fosfaat en nitraat uit landbouwgrond het grootste knelpunt. Zelfs sterke reductie van de bemesting is daarvoor geen oplossing want de nalevering van deze mineralen gaat erg lang door, in ieder geval veel langer dan de gestelde doeltermijnen van de KRW.

De aanleg van moerassen op 6 procent van de landbouwgrond versnellen het zuiveringsproces. De kosten van de moerassen berekent Ligtvoet op 600 miljoen euro per jaar.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Red Dear

  De gekke koeienziekte is werkelijk doorgedrongen in de hoofden van deze lieden. Als men ze mailt om advies over uitbreiding van vliegveld Lelystad, dan zijn ze niet thuis....
  Wat denken ze wel, moeras = muggen=malaria als we tenminste hun opmerkingen over opwarming mogen geloven... of denken ze niet in verbonden modellen?
  Aanleg moeras kost grond...kost energie...kost alles.
  Ben het eens met vorenstaande, opsluiten deze staatsgevaarlijke lieden.
  Waar is Balkje????

 • no-profile-image

  ton

  En daar bovenop; als men de landbouw wil blokkeren vanwege de uitstoot van methaan omdat dit schadelijk zou zijn voor de natuurgebieden, hoe kun je dan een plan verzinnen om moerasgebieden te ontwikkelen.
  Deze moerasgebieden stoten behoorlijk wat methaan uit. Het lijkt me dat dan ook aangetoond moet worden dat dit niet schadelijk is voor de natuurgebieden. Of neemt men dan weer een andere maat om te meten?

 • no-profile-image

  ton

  Waar ik moeite mee heb is dat men durft te beweren dat dit alleen noodzakelijk is vanwege de uitspoeling van nitraat en fosfaat vanuit de landbouw.
  De waarheid is dat waterzuiveringsinstallaties de chemische verbindingen niet uit het water gezuiverd krijgen en men hiervoor middels biologische zuivering de landbouwgronden wil gebruiken. Het is bekend dat het grootste gedeelte van deze stoffen via riooloverstorten in het water terechtkomen. Stikstof in water wordt bij waterzuiveringsinstallaties op een heel efficiente en goedkope manier uit het water gehaald. Dit gebeurt door beluchten waardoor de stikstof in de lucht verdwijnt. Dit is geen probleem want lucht bestaat voor 80% uit stikstof. Fostaatverwijdering (voor zover nog nodig) gebeurt door biologische zuivering.
  Het argument van stikstof en fosfaatvervuiling in water is dan ook niet meer en niet minder dan een gezocht argument om een vrijbrief te hebben de landbouw voor het karretje te spannen. En deze dekmantel wordt gebruikt om over de rug van de landbouw de watervervuiling van de burgermaatschappij op te lossen.

 • no-profile-image

  jan

  Is het mogelijk om deze mensen tijdig op te bergen in een instelling zodat deze zotte plannen snel door de schredder kunnen.
  Als er dan toch nog iemand twijfelt geef ze een zomerhuisje in de Weerribben.Kijken hoe lang ze het volhouden voordat ze weggejaagt worden door de steekmuggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.