Home

Achtergrond 332 x bekeken

Limburgers schaven nog aan omega-varkensvlees

De kwaliteit van het omega 3-varkensvlees dat een groep Limburgse varkenshouders op de markt wil brengen is redelijk goed, blijkt uit eerste onderzoekresultaten.

De verwachting is dat het vlees na de zomer in supermarkten kan worden geïntroduceerd. Voor de plannen om Limburgs varkensvlees met een hoger gehalte aan omega 3-vetzuren te produceren, heeft een aantal varkenshouders zich verenigd in de coöperatie Varketing.

De groep krijgt voer van coöperatie Vitelia, de fusiecoöperatie ontstaan uit Saweco en Boerenbond Ysselsteyn. Het voer dat de varkenshouders voeren bevat koolzaadschroot dat een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren bevat.

Volgens Thomas Plakké van IPLC (International Private Label Consultants) is de kwaliteit van het geproduceerde vlees goed en bevat het inderdaad hogere gehalten aan de gewenste vetzuren. Ook de verwerkbaarheid is redelijk goed, zo stelt Plakké.

Plakké is betrokken bij de introductie van het vlees bij een aantal supermarktketens. Eén van de ketens die geïnteresseerd is, is de Limburgse keten Jan Linders.

Er wordt verder nog volop onderzoek gepleegd aan het vlees en de kwaliteit ervan door het Innovatiecentrum voor gezonde voeding in Horst. De verwachting is dat het hele project na de zomer een slag verder is en dat het vlees kan worden geïntroduceerd.

Het bedrijf Vitomega BV in het Brabantse Milheeze is een andere partij die omega 3-varkensvlees op de markt brengt. Dat wordt geleverd aan enkele tientallen slagers in Noord Nederland. Het vlees is afkomstig van varkens die voer krijgen, verrijkt met visoliën die de gewenste EPA en DHA-vetzuren bevatten.

Of registreer je om te kunnen reageren.