Home

Achtergrond 231 x bekeken

Landschap centraal in Triënnale Apeldoorn

"Geen enkel ander onderwerp dan het landschap houdt in ons land meer mensen bezig'', stelde Bert van Meggelen, hoofdcurator van de Internationale Triënnale van Apeldoorn, vandaag.

Het nieuwe culturele evenement deze zomer in Apeldoorn en omgeving staat geheel in teken van dat ene onderwerp.

"Verrommeling van het landschap, natuur, verandering in steden, ecologie: Het houdt mensen bezig, zowel passief als actief'', aldus Van Meggelen tijdens de presentatie van het ambitieuze evenement.
Landschapsarchitecten en kunstenaars belichten komende zomer actuele vraagstukken in onder meer het Kröller-Müller Museum, Paleis het Loo Nationaal Museum en Radio Kootwijk.

Een van de ambities van het evenement is het beeld dat de Nederlander en de Europeaan van zijn of haar omgeving heeft, overhoop te gooien. Zo wordt in het Stedelijk Museum CODA in Apeldoorn door gastconservator Henk van Os het romantische beeld van Nederland aan de hand van vier eeuwen landschapschilderkunst getoond. In het museum komen onder meer werken van Hendrik Avercamp en Jacob van Ruysdael te hangen.

Maartje van der Heuvel presenteert in het Kröller-Müller aan de hand van werken van hedendaagse fotografen en videokunstenaars het huidige beeld van Nederland. ,,Deze tentoonstelling moet morrelen aan de beeldvorming van Nederland'', aldus Van der Heuvel.
Ook de imposante 'kathedraal van de Veluwe', het zendgebouw Radio Kootwijk, wordt opengesteld tijdens de Triënnale. "Zo wil ik aan de hand van luchtopnames van wielerkoersen als de Vuelta en de Tour de France het landschap van Europa voorbij laten komen'', zei curator Eric Luiten. Ook tonen tien Europese tuinontwerpers hun kunsten in een aantal grote borders als The Royal Mile in Park Berg en Bos.
De organisatie hoopt dat het multidisciplinaire evenement tussen de 350.000 en 400.000 bezoekers zal trekken. De Triënnale heeft plaats van 11 juni tot en met 27 september.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.