Home

Achtergrond 261 x bekeken 8 reacties

LTO: in veevoer alleen in EU toegestaan gewas

Veevoer moet vrij zijn van grondstoffen die niet in Europa mogen worden verbouwd.

De LTO-vakgroep Akkerbouw vindt dat de EU zo'n nultolerantie moet instellen, zegt voorzitter Jaap Haanstra. Hij reageert op de toezegging van de Europese Commissie om de procedure voor de toelating van transgene stoffen korter te maken.

"De transgene maissoort GA21 is al toegelaten. Dat leidt tot extra importen. Dat soort gewassen mogen in Europa echter niet worden verbouwd. Terwijl ze wel mogen worden geïmporteerd. Dat is oneerlijke concurrentie voor de akkerbouwer. Daarom moet de EU een nultolerantie handhaven voor gewassen die hier niet mogen worden verbouwd", zegt Haanstra.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henry

  Het LTO lult weer eens als een kip zonder kop. Heel duidelijk waar hun belangen liggen. Ze zouden ook kunnen voorstellen dat er alleen uit europa afkomstige brandstof getankt mag worden, kijken hoelang ze het droog houden. Stelletje klootzakken, alles komt via de achterdeur binnen wat zij bij de voordeur willen tegenhouden. Nederlandse boeren moeten gewoon meer samen willen werken inplaats van elkaar af te katten.
  Gewoon produceren wat er gevraagd wordt, als er iets op de voedselmarkt over is, kan het nog naar de veevoederindustrie, daarna zelfs nog naar de energie sector. Wij kunnen het cirkeltje zelf rond maken.
  Als je iets wilt tegen houden moet je alles tegenhouden.

 • no-profile-image

  eet meer

  Gewoon GA21 hier ook laten verbouwen en het probleem is opgelost. Oja lto heeft de int.veehouderij allang los gelaten, deze ondernemers zijn alleen nog goed voor de enorme contributie.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Lto vakgroep akkerbouw moet zich maar eens eerste bezig gaan houden met de mestproblematiek. Zolang ik nog weet dat er akkebouwgronden zijn waar geen dierlijke mest opkomt, en de varkenshouders 18 tot 20 euro per kuub moet betalen, is daar voor meerdere partijen meer winst te behalen. Zoek eens contact met vakgroep varkenshouderij en nvv

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Nelie Kroes zal wel weer geld onder de tafel door hebben gekregen voor concurentievervalsing

 • no-profile-image

  ignace

  Ik heb geen probleem dat ze enkel europese grondstoffen gebruiken maar dan zullen ze wel heel snel het diermeel moeten terug toelaten en zorgen dat ook de afgewerkte producten niet meer in Europa kunnen binnenraken. Zolang de non-trade eisen niet in het wto pakket zitten zijn we beter af zonder wto akkoord. We hebben dringend nood aan gezond boerenverstand in Brussel.

 • no-profile-image

  tk

  Wat zal de vakgroep varkenshouderij hiervan vinden......?

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Dit is weer zo'n typische vooringenomen LTO-reactie. GMO-mais vooral niet toelaten en de Brazilianen onze vlleesmarkten laten overnemen. Ze hoeven zich al niet te houden aan welzijnseisen en milieueisen, kunnen antibiotica gebruiken die hier al lichtjaren verboden zijn (carbadox, dimetridazol, etc) hebben volop de beschikking over groeibevorderaars in het voer, maar hun vlees mag gewoon Europa binnen komen en verdringt Nederlandse varkens en pluimveehouders van de europese en russische markt.

  Ik ben benieuwd welke toegevoegde waarde LTO (volgens Dhr. Haanstra) uberhaupt denkt te hebben voor de nederlandse intensieve veehouder???

 • no-profile-image

  John

  Oneerlijke concurrentie? Hé, Haanstra zorg je er dan ook nog even voor dat de kip van buiten de eu die naar hier wordt gesleept ook gevoerd word met europees graan? Of laat onze LTO de onze int. veehouderij gewoon kapot gaan door alleen voor de akkerbouw te lobbyen...............
  Dit, terwijl de int. veehouderij eigenlijk de beste "klant" van de akkerbouw is.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.