Home

Achtergrond 427 x bekeken

LEI schat deel biogroente fors te hoog in

Het landbouweconomisch instituut LEI heeft de marktaandelen voor biologische groente fors bijgesteld.

Die bijstelling is pijnlijk, omdat van biologische groente steeds werd gezegd dat de afzet goed liep omdat de 5 procent norm al vroeg was doorbroken.

Dat blijkt nu niet het geval. In 2006 werd nog uitgegaan van 5,8 procent. Dat is nu 4,4 procent. Wel gaat het LEI uit van een groei in 2007 van 15,4 procent. Toen werd volgens het LEI 83,7 miljoen euro besteed aan biologische groente. Dat is een stijging van 15,4 procent. Groeicijfers over de voorgaande jaren zijn nu moeilijk vergelijkbaar, omdat het LEI rekenfouten van dataleveranciers heeft gecorrigeerd. Zo was de omzet in 2006 niet 95,1 miljoen euro, maar rond de 70 miljoen euro.

Volgens het LEI blijft het aanbod biologische groente achter bij de vraag die zich gunstig ontwikkelt. Zo liep het areaal vruchtgroente onder glas terug met één hectare. Bij vollegrondsgroente was wel sprake van een lichte stijging bij bloemkool, broccoli en bospeen. De opbrengst per hectare van de kolen, prei en bietjes ligt op ruim de helft van het gangbare.

Bij de consumentenbestedingen voor biologisch fruit is de stijging minder fors. De bestedingen namen toe tot 23,3 miljoen euro, een groei van 7 procent ten opzichte van 2006. Het marktaandeel van biologisch fruit is 1,7 procent.

Voor zowel groente als fruit zorgen de supermarkten voor de sterkste groei. De supermarkten verkopen de helft, in speciaalzaken wordt 30 procent verkocht.

Het areaal biologisch fruit is licht gedaald. De daling is niet bij professionele telers zichtbaar. Van het appelareaal van 248 hectare is honderd hectare gepland met Elstar, maar ook daalt het areaal. De opbrengsten per hectare waren fors hoger in 2007.

Of registreer je om te kunnen reageren.