Home

Achtergrond 255 x bekeken

Kunstmest lijkt wel goud op beursvloer

Op de aandelenbeurzen werd vandaag koortsachtig gehandeld in kunstmest.

De kwartaalcijfers van de Noorse kunstmestproducent Yara waren nog beter dan analisten hadden voorspeld. Dit resulteerde vanochtend in een koerswinst van ruim 13 procent.

De nettowinst van Yara is door de fors gestegen marges in de kunstmestproductie in het eerste kwartaal verdrievoudigd ten opzichte van een jaar geleden. Bovendien rekent het concern op een nog krappere wereldmarkt voor kunstmeststoffen, omdat China een exportheffing heeft aangekondigd van 135 procent.

Ook mais en vlees waren deze week in trek op de beurzen. Het Amerikaanse agriconcern Bunge zag zijn beurswaarde met ruim 13 procent toenemen. De Amerikaanse vleesconcerns Smithfield Foods en Tyson Foods boekten ook forse koerswinsten.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) verwacht dat de prijzen van agrarische grondstoffen op afzienbare termijn nog op een hoog niveau blijven. De S&P denkt dat de waardering van de kredietwaardigheid van agriconcerns als Bunge en ADM in de komende twee jaar redelijk stabiel blijft.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.