Home

Achtergrond 208 x bekeken

Kroes stelt vragen bij medicijnenbeleid

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft de geneesmiddelenfabrikanten om opheldering gevraagd over de discussies in Nederland over het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars voor goedkopere geneesmiddelen.

De woordvoerder van Nefarma, de brancheorganisatie van fabrikanten van nieuw ontwikkelde medicijnen, heeft vandaag een bericht daarover in Trouw bevestigd. Nefarma heeft inmiddels op de brief, die ongeveer tien dagen geleden binnenkwam, gereageerd. Daarin schrijven de fabrikanten dat ook zij ook voorstander zijn van meer marktwerking in de gezondheidszorg. Die zou in 2010 haar beslag moeten krijgen.

Zorgverzekeraars gaan sinds enkele jaren uit van een voorkeursbeleid voor geneesmiddelen waarvan goedkope en even goed werkende versies beschikbaar zijn. Zij willen alleen nog die goedkope middelen vergoeden. Dit beleid kan grote financiële gevolgen hebben voor de leden van Nefarma, die dure geneesmiddelen waarop nog patent rust, op de markt brengen. De fabrikanten vinden dat de zorgverzekeraars met hun voorkeursbeleid te veel op de stoel van de arts gaan zitten.

Kroes maakte in januari bekend dat zij inspecties had laten uitvoeren bij een aantal medicijnenfabrikanten. Daaronder waren het Britse GlaxoSmithKline, het Brits-Zweedse AstraZenica, het Franse Sanofi-Aventis en het Amerikaanse Pfizer. In het bijzonder zoekt zij naar illegale afspraken tussen bedrijven, bijvoorbeeld bij het beslechten van geschillen over patenten. Ook speurt ze naar kunstmatige drempels voor nieuwe medicijnen door bijvoorbeeld misbruik van patenten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.