Home

Achtergrond 197 x bekeken

Koenders lanceert fonds voor democratie

Nederland steekt 4 miljoen euro in een internationaal fonds dat is bedoeld om radicalisering tegen te gaan, en democratische en economische ontwikkelingen in islamitische ontwikkelingslanden te bevorderen.

Dat heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag in Washington bekend gemaakt.

Met het fonds wil hij in zes landen (Jemen, Marokko, Egypte, Indonesië, Nigeria en Malie) lokale organisaties en activisten steunen die zich inzetten voor democratie, besluitvormingsprocessen en ontwikkeling. Het moet daarbij gaan om hun eigen stem.

Democratiseren is niet het opleggen van westerse modellen, stelde de minister. De principes van democratie zijn universeel, maar de manier waarop een land het uitvoert is een lokale zaak. "Democratie moet worden gedragen door de mensen zelf.''

Volgens de minister bestaat er een relatie tussen radicalisering, achtergebleven ontwikkeling en het ontbreken van een stem voor hele groeperingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.