Home

Achtergrond 1116 x bekeken

Knus onderonsje tijdens eerste dag weidegang

De bekendste boerin van Nederland, Boerin Agnes van Boer zoekt Vrouw, heeft een onderonsje met een van de zestig koeien van melkveehouder Henk Jan Staal uit Ermelo.

De Stichting Weidegang had Agnes gevraagd de staldeuren van Staal open te zetten, zodat de koeien voor het eerst naar buiten konden.
Boerin Agnes van der Ven, zelf melkveehouder in Gasselternijveen, doet de koeien binnenkort ook naar buiten. De Stichting Weidegang heeft als doel de zichtbaarheid van koeien in Nederland te stimuleren door weidegang te ondersteunen. De stichting is een initiatief van consumenten- en agrarische organisaties, zuivelbedrijven en het ministerie van landbouw. Foto ANP

Erik Hijgeman van Embryo Transplantatie Service Holland (ETS) Dronten bekijkt en selecteert embryo's onder de microscoop in de keuken van de familie Vedder in Gasselternijveenschemond. De embryo’s zijn afkomstig van koe Doortje 3468, kort geleden gekocht door veehouders Wim en Sieta Vedder op de fokveeveiling bij Veneklaas-Slots. Het dier had een uniek aantal van 27 embryo's van klasse A. Bij twee van de vaarzen van de veestapel is inmiddels een embryo ingebracht. De overige 25 zijn ingevroren. Foto Harry Tielman

Henri Nijland van het Twentse loonwerkbedrijf Eijsink-Ankersmid stelt het kettingwiel van zijn zaaimachine bij. De machine zaait mais en voegt direct kunstmest toe. Het bedrijf is relatief laat begonnen met zaaien, aldus Nijland. "De grond was toch lang te nat en moest nog bewerkt worden. De toplaag is inmiddels wel droog maar dieper is de aarde nog behoorlijk verzadigd." Gisteren zaaide Nijland 12 hectare in. "Een waardeloze dag eigenlijk. Ik was een halve dag op cursus voor werken met de hakselaar." Foto Ruben Meijerink

Onder goede omstandigheden gaat het pootgoed van de gebroeders Coolman in Uithuizen de grond in. Herman is aan het poten en Jan Hendrik neemt het frezen op zich. Over hun 47 hectare, met ongeveer acht rassen, doen de twee zo'n zeven dagen. Dit is het voor vroege fritesaardappelteelt bestemde ras Sinora. ”Het gaat op moment goed”, zegt Herman Coolman. ”Vorig jaar waren we vroeger met het poten, maar het is zeker niet te laat. De diepe ondergrond is nog aan de natte kant.” Foto Jan Bouwman

Een groep van zo'n 30 tot 35 witloftelers brachten gisteren een bezoek aan het zaadveredelingsbedrijf Enza Zaden in Enkhuizen. Witlofveredelaar Lennard Aartsen geeft een toelichting op het veredelingswerk. Daarbij geeft hij aan dat het op de markt brengen van nieuwe witlofrassen een intensieve, maar toch wel dankbare klus is. Het bezoek aan het veredelingsbedrijf is georganiseerd door de Landelijke Commissie Witlof van LTO Groeiservice. Foto Clement Mol

Een Indonesische arbeider draagt een zak met rijst op een markt in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Indonesië kan de binnenlandse vraag aan dankzij een buffervoorraad rijst en door de export aan banden te leggen. Door daarnaast de armen te steunen wil de Indonesische regering sociale rust voorkomen, aldus de minister van handel. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.