Home

Achtergrond 154 x bekeken

Kadaster ziet opbrengsten dalen

De opbrengsten van het Kadaster zijn vorig jaar uitgekomen op 184,3 miljoen euro.

Dat is een daling van 38 miljoen euro vergeleken met 2006. Met name een lager aantal woningtransacties en meetopdrachten is daaraan debet, zo meldde het Kadaster vandaag.

Door de afname van het aantal verkochte woningen dat in 2007 bij het Kadaster werd geregistreerd, daalde het totale aantal aangeboden akten en hypotheekstukken met 10,8 procent. De productie van meetopdrachten ging met 12 procent achteruit.

De inkomsten van het Kadaster daalden vorig jaar ook, omdat er twee keer een prijsverlaging van 10 procent moest worden doorgevoerd. Een keer in 2006 en een keer in 2007. Dat gebeurde om het te hoge eigen vermogen in lijn te brengen met de norm van het ministerie van VROM. Het eigen vermogen van het Kadaster nam af tot 58,5 miljoen euro. In 2006 had de instantie nog een eigen vermogen van 130 miljoen euro. Het normbedrag dat VROM aanhoudt is 80 miljoen euro.

Maatregelen als gevolg van de verminderde transacties sluit het Kadaster niet uit. "Gedacht wordt aan een verhoging van de tarieven'', zo liet een woordvoerster weten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.