Home

Achtergrond 171 x bekeken

Kabinet neemt zorgen over koopkracht serieus

Het kabinet heeft goed geluisterd naar de zorgen van werkgevers en vakbonden over de koopkracht in 2009.

Het zal in augustus, als het zijn begroting voor volgend jaar maakt, de vinger aan de pols houden. Maar dat gebeurt wel in samenhang met de ontwikkeling van de werkgelegenheid en de lonen.

Premier Jan Peter Balkenende heeft dat vandaag gezegd na afloop van het traditionele voorjaarsoverleg met de sociale partners. Volgens de premier was het een "constructief gesprek''. Alle partijen hebben lessen getrokken uit het verleden, toen te hoge loonstijgingen de economie in het slop hielpen, aldus de premier.

Balkenende wilde niet zeggen of het kabinet bereid is de voor volgend jaar geplande btw-verhoging van 19 naar 20 procent te schrappen, zoals bonden en werkgevers eisen. "Het gaat om de samenhang der dingen. Daar hebben de sociale partners begrip voor.''

Ook voorzitter Agnes Jongerius van vakcentrale FNV en haar collega René Paas van het CNV spraken van een goed en ontspannen overleg. Paas waarschuwde wel dat de wensen van de sociale partners meer zijn dan "een vriendelijk verzoek'' aan het kabinet. Bij de btw-verhoging gaat het niet om het instrument zelf, maar om de timing, zei hij. Net als de werkgevers vrezen de bonden voor ,,het opdrijven van de loon-prijsspiraal''.

De bonden maken zich niet alleen zorgen over de btw-verhoging, maar ook over de dreigende bezuinigingen in de kinderopvang en over ingrepen in de Wajong, de uitkeringsregeling voor jonggehandicapten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.