Home

Achtergrond 280 x bekeken

Jachthoorns schallen over de Veluwe

Menig dier op Nationaal Park de Hoge Veluwe zal zich vandaag verontrust hebben afgevraagd wat er aan de hand was. De hele dag schalden er over de heuvels en door de bomen de tonen van meerdere jachthoorns.

Meer dan twintig blaasgroepen uit het hele land streden tijdens het NK Jachthoornblazen op het park om de, in de jachthoornwereld, felbegeerde bronzen blazer. Er werden signalen geblazen en fanfares door de groepen afzonderlijk. Ook klonken de noten van bekende blazersnummers als De Hollandse begroeting, La fete au chateau of de Schwabacher Reitermarsch.

Na een tijdje ging de bladmuziek terzijde en sloegen de jachthoornblazers aan het 'roedelen'. Hierbij spelen meerdere jachthoornblazers samen, een sessie die lijkt op een jamsessie.

Een internationale jury beoordeelde de deelnemende teams op maatgevoel, het secuur volgen van de bladmuziek, de juiste toonhoogte maar ook op etiquette: zitten de jasjes goed en staat iedereen wel juist opgesteld.

Voor de derde keer op rij wisten de blazers van jachthoornblaasgroep de Overlopers uit Hoenderlo de eerste prijs in de wacht te slepen. Daarmee zijn ze de trotse bezitter geworden van de bronzen blazer. "Het is uniek'', zei de secretaris vanavond na afloop. "Nog nooit eerder in de 42 jaar dat de Nederlandse vereniging van jachthoornblazers bestaat heeft een groep drie keer op rij gewonnen.''

De Overlopers telt vijftien blazers, drie vrouwen en twaalf mannen. Zij krijgen, zo zei de secretaris, elk een tijdje bij toerbeurt de blazer in huis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.