Home

Achtergrond 265 x bekeken

Inzaaien bieten haalt gemiddelde zaaidatum niet

Het inzaaien van suikerbieten komt langzaam weer op gang.

Maar de bieten komen later in de grond dan het meerjaarlijks gemiddelde, stelt het bieteninstituut IRS. De gemiddelde zaaidatum van de laatste tien jaar ligt op 11 april, stelt het IRS. "Die datum halen we dit jaar in ieder geval niet."

Begin deze week was 2 procent van het landelijke bietenareaal ingezaaid. Vorig jaar op 10 april was dat 83 procent. In 2006 was op 10 april 43 procent van de bieten gezaaid.

Het weer lijkt deze week wat droger te worden. "De verschillen in de toestand van de grond zijn echter groot", meldt het IRS. "De geluiden over de vroegst gezaaide percelen zijn divers. Er zijn percelen die er goed bij staan, maar er is ook hagel-, slakken- en vorstschade gezien. Er zijn tot nu toe twee percelen overgezaaid."

Of registreer je om te kunnen reageren.