Home

Achtergrond 236 x bekeken

Industrie essentieel voor teelt consumptieaardappelen

De aanwezigheid van de verwerkende industrie is van essentieel belang voor de teelt van consumptieaardappelen.

De Nederlandse aardappelverwerkende industrie heeft een stabiele concurrentiepositie opgebouwd. Een potentiële bedreiging is de uitbreiding van de industrie in België en Oost-Europa.

Het landbouw economisch instituut LEI heeft de concurrentiepositie onderzocht van de aardappelverwerkende industrie en in hoeverre de sector afhankelijk is van importen. Volgens het LEI heeft Nederland een sterk ontwikkelde aardappelverwerkende industrie. Door de uitbreiding van de productiecapaciteit is de import gestegen, maar de laatste jaren stabiliseert dit.

De import gaat niet ten koste van het Nederlandse primaire product, schrijft het LEI in het rapport. "De importen zijn aanvullend en niet zozeer een vervanging. Omdat transportkosten een belangrijke rol spelen blijft de teelt in Nederland van consumptieaardappelen van belang voor de industrie en komt import vooral uit naburige landen."

De Nederlandse aardappelindustrie heeft een stabiele concurrentiepositie opgebouwd, vindt het LEI. Maar de capaciteit in Duitsland en België groeit. "Als de industrie in België blijft uitbreiden kan dit bedreigend worden voor de Nederlandse. Maar het is ook een kans voor Nederlandse telers om aardappelen te leveren."

Ook de uitbreiding in Oost-Europa kan een bedreiging worden. "Polen is het grootste aardappelproducerende land in Europa. Vanwege de transportkosten is de capaciteitsvergroting niet direct bedreigend voor de afzet in Noordwest-Europa. Maar de groeimarkt in Oost-Europa kan op termijn bediend worden door Polen."

Of registreer je om te kunnen reageren.