Home

Achtergrond 204 x bekeken

Honderden tuinders doen mee aan Kom in de Kas

Ruim driehonderd tuinders zetten komend weekeinde de deuren van hun bedrijf open tijdens de 31ste editie van Kom in de Kas.

Het jaarlijkse open huis van de tuinders staat dit keer in het teken van arbeid en scholing. In de glastuinbouw (groenten, planten en bloemen) werken 150.000 mensen. Omdat de bedrijven blijven groeien en de automatisering toeneemt, stijgt de vraag naar hoger opgeleid personeel. Kom in de Kas is een mooie gelegenheid om mensen kennis te laten maken met de verschillende facetten van het werk in een kas, denkt de organisatie.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) gaf donderdag al de aftrap voor het publieksevenement dat jaarlijks ongeveer 200.000 bezoekers lokt. De bewindsvrouw deed dat in Noord-Holland op locaties Agriport A7 en het Grootslag, gebieden waar opleiding en bijscholing aandacht krijgen. Ze opende daar ook de Kassenklas, waar jongeren worden voorbereid op de praktijk.

De praktijkschool is gevestigd in de Proeftuin Zwaagdijk waar onderzoek wordt gedaan naar gewasbescherming, bemesting, belichting en teeltsystemen en de bescherming van producten. Ook hier kunnen belangstellenden een kijkje nemen tijdens Kom in de Kas.
Op Agriport A7 doen geen tuinders mee aan Kom in de Kas. "Ik heb het nog niet heel vaak gehoord, maar er is een voorzichtige trend dat vooral tomatentelers angstig worden om de deur open te zetten. Nadat een teler een flink aantal hectare tomatenplanten moest ruimen, zijn ondernemers zich bewust van de risico's'', aldus de woordvoerder van de organisatie.

Hij vervolgt: "Maar ik denk niet dat dat het einde betekent van Kom in de Kas. Na 31 jaar is het wel tijd dat we ons bezinnen op de toekomst, nadenken over de vraag welk publiek we willen bereiken en welke boodschap we hebben. Kom in de Kas is zo bekend, dat blijft bestaan, maar de vorm kan veranderen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.