Home

Achtergrond 170 x bekeken 3 reacties

Gevaarlijke emotie

De grondprijzen schieten omhoog. In vier maanden tijd werd grasland 10 procent duurder, terwijl bouwland 7 procent in prijs steeg.

En het einde van de prijsstijging op de grondmarkt lijkt nog niet in zicht.

De grondprijs is een markt van vraag en aanbod, waarbij emotie een hele belangrijke rol speelt. Als de buurman grond koopt, moet je maken dat je dat ook doet. Zodra de prijzen gaan stijgen, lijkt iedereen grond te willen kopen. Deskundigen zeggen dat de aankoop van grond al jaren niet meer rendabel te rekenen is. Voor de huidige recordbedragen is dat al helemaal niet meer aan de orde.

Dat is op zijn zachts gezegd raar. Nederlandse boeren staan bekend als ondernemers met veel kennis op zak. Alle kennis wordt op de grondmarkt echter overboord gegooid. Niks economisch verantwoord, niks kostprijsberekening van de melk- of aardappelproductie. Groei is het motto en grond komt maar één keer te koop. Woekerprijzen zijn het gevolg en banken lijken voorlopig gewoon mee te doen.

Voor de verkopers is de hoge grondprijs een geschenk, maar voor de kopers is het hoog tijd om te rekenen en na te denken. De hoge kostprijs in Nederland in vergelijking met andere landen komt voor een belangrijk deel door de hoge grondprijzen. De hoge kostprijs is dus voor een groot deel veroorzaakt door emotie. En zodoende kan de emotie op de grondmarkt de toekomst van het bedrijf in gevaar brengen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Als de ander liever creperen wilvan de honger en het vele werk dan een cent belasting betalen is het hun probleem.
  Gek vinden dat hun bloedjes van kinderen
  crimineel zijn...

 • no-profile-image

  boer

  Asl de heren ambtenaren en geldbeleggers nou eens van de markt afgingen, werd het denk ik beter. Gwoon Boerenland in boerenhand.

 • no-profile-image

  boer zoekt bedrijf

  niet zo vreemd dat de prijs omhoog gaat wij zijn 1 van de vele boeren die weg moet van de gemeente over 4 jaar worden we gewoon onteigend ! blij dat je gewaardeerd word als harde werker.
  nu moeten we een ander bedrijf zoeken en de keuze is heel weinig en wat er is daar kleeft vaak een probleem aan.
  terwijl je een prachtig gezond bedrijf heb waar je niet van weg wilt .
  en waarom omdat de gemeente wil bouwen en op ons land lekker wil wandelen in de natuur.want koeien zijn geen natuur natuurlijk ach minister verburg zolang u het salaris maar krijgt .dan hoeft u nergens u nek voor uit te steken .het is ook ons probleem niet het uwe !

Of registreer je om te kunnen reageren.