Home

Achtergrond 307 x bekeken

Genootschap voor Melkkunde al honderd jaar actief

Kaas, knopen, yoghurt, boter en deklagen van televisieschermen: over alles wat van melk gemaakt is, heeft het Genootschap ter Bevordering van Melkkunde de afgelopen honderd jaar meegepraat.

Het genootschap bestaat vrijdag een eeuw en dat is een feestje waard. De zuivelsector heeft in de afgelopen jaren flink wat veranderingen meegemaakt.

"Alle technologie is anders, maar het proces van kaas of boter maken is gelukkig hetzelfde gebleven. Daardoor hebben we al die jaren overzichtelijk onderzoek kunnen doen'', aldus Willem van Middendorp, lid van de jubileumcommissie van het genootschap.

De driehonderd leden van het genootschap willen kennis over melk en de bijbehorende producten uitwisselen. Ook doet de club veel onderzoek om de voedselveiligheid te bevorderen en om te zorgen dat de kwaliteit van de zuivelproducten gewaarborgd wordt.

In het begin van de 20e eeuw ligt de nadruk voornamelijk op hygiëne op de boerderij en het tegengaan van vervalsing van de melk doordat boeren afromen of water toevoegen. Nu zijn de onderzoeken van het genootschap totaal anders. "Vroeger werd de melk verhit voor het naar de fabriek ging. Nu wordt het juist gekoeld. Daar zijn andere bacteriën bij betrokken. Daar moet je dus kritisch naar kijken."

Ook de producten die van melk gemaakt worden, houden het genootschap bezig. "Sommige knopen worden gemaakt van caseïne, een dierlijk eiwit dat voorkomt in melk. Maar ook de deklaag van het scherm van de televisie kan daarvan gemaakt zijn. Daar houden we ons ook mee bezig", zegt Van Middendorp.

De symposia die het genootschap twee keer per jaar houdt, zijn nodig om de kennis te verspreiden. "Je moet als melkveehouder goed op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen wil je de beste melk kunnen leveren", zegt Van Middendorp. Het genootschap viert het jubileum vrijdag in de kasteelboerderij van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daar komen de leden bij elkaar voor een wetenschappelijk symposium, de presentatie van een boek over honderd jaar genootschap en een rondgang door het museum.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.