Home

Achtergrond 203 x bekeken

Gelderland investeert 133 miljoen in schone lucht

De provincie Gelderland wil de komende jaren in totaal 133 miljoen euro investeren in schonere lucht.

De provincie heeft daarover afspraken gemaakt met de rijksoverheid, gemeenten en het bedrijfsleven. Dat meldde de provincie vandaag.

Van de 133 miljoen euro is 100 miljoen bestemd voor de vermindering van de luchtverontreiniging rond snelwegen en provinciale wegen. Vooral de luchtvervuiling rond de snelweg A2 bij Zaltbommel en de A50 bij Beuningen is een probleem. Volgens de provincie zijn de concentraties fijnstof in de lucht er te hoog. Ook op de Mauritssingel in Nijmegen zijn maatregelen nodig.

De voorgestelde maatregelen hebben vooral betrekking op de bevordering van de doorstroming van het verkeer. "Stilstaande en optrekkende auto's vervuilen het meest'', aldus een provinciewoordvoerster.

De provincie trekt ook geld uit om de uitstoot van de schadelijke stoffen door landbouwbedrijven te verminderen. Het provinciebestuur verwacht dat ondernemers gaan meebetalen aan onder meer installaties die de lucht uit stallen schoonwassen. Daarover zijn afspraken gemaakt met vertegenwoordigers van de sector, zegt de provinciewoordvoerster. Gelderland heeft het Rijk om nog eens 5 miljoen euro gevraagd om uitstoot van schadelijke stoffen door de landbouw te verminderen.

De maatregelen hebben ook tot gevolg dat tientallen Gelderse bouwprojecten, waaronder de aanleg van bedrijventerrein en nieuwbouwwijken, in de toekomst alsnog kunnen worden uitgevoerd. Het gaat om bouwprojecten die momenteel stil liggen omdat realisatie tot nog meer luchtvervuiling zou leiden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.