Home

Achtergrond 316 x bekeken

'Geen signalen van beperking aardappelteelt in Saoedi Arabië'

De pootgoedhandelshuizen hebben geen signalen dat Saoedie Arabië de teelt van aardappelen wil beperken.

Saoedi Arabië beëindigt de tarweteelt in fasen, zodat vanaf 2016 geen tarwe meer wordt geteeld in het land. De reden is dat de tarweteelt veel water vergt, terwijl water steeds schaarser wordt in het land.

Saoedi Arabië heeft van de Nederlandse oogst van vorig jaar ruim 14.000 ton pootaardappelen gekocht. Pootgoedhandelshuis HZPC heeft geen signalen dat Saoedi Arabië ook de aardappelteelt wil beperken. "Aardappelen scoren goed als het gaat om waterverbruik. Per liter water produceren aardappelen meer voedingswaarde dan tarwe."

Ook handelshuis Agrico heeft dergelijke signalen niet gekregen, zegt commercieel directeur Jan van Hoogen. "Tarwe is een gewas met weinig toegevoegde waarde. Ik kan me voorstellen dat de autoriteiten liever kiezen voor de teelt van aardappelen en groenten dan voor een bulkproduct als tarwe. Dat kun je gemakkelijker op de wereldmarkt kopen."

De waterschaarste speelt in die landen steeds meer een rol, zegt Van Hoogen. "Eén van de landen in het Midden-Oosten is om die reden gestopt met de aardappelteelt. Zo'n land wil liever het water veilig stellen voor de toeristen en de stedelingen. Deze discussie speelt ook in Spanje, dat ook perioden van watergebrek kent."

Volgens de Wereldbank moeten landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten meer geld steken in de watervoorziening. In 2050 is de hoeveelheid water per hoofd van de bevolking gehalveerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.