Home

Achtergrond 182 x bekeken

Geduld is een schone zaak

Sybren Attema meldde vandaag vol trots: "wij zijn eruit". De voorzitter van Friesland Foods is ervan overtuigd dat de combinatie met Campina een fantastische nieuwe onderneming en coöperatie oplevert.

Zij hebben recht van spreken, want het fusiedocument is een doorwrocht geheel. Van beide coöperaties zijn goede zaken overgenomen en mindere vervangen, bijvoorbeeld op het gebied van de melkprijs en de toeslagen.
De financiële structuur is helder, de lastige hobbel om de verschillen tussen beide zuivelbedrijven te overwinnen is overtuigend genomen. De strategie is bijna on-Nederlands ambitieus. De leden van Campina en Friesland kunnen 7 mei voor een bedrijf kiezen dat de concurrentie met Nestlé en Danone wil aangaan. En waarin leden herkenbaar zijn en hun stem kunnen laten horen, bijvoorbeeld door het voortreffelijke idee van initiatiefrecht.
Het is te hopen dat de aangesloten boeren verder kijken dan hun neus lang is. Het financiële voordeel, de nagestreefde schaalvergroting – het vraagt allemaal tijd. De melkprijs zal ook niet direct toonaangevend zijn. De synergievoordelen die tot uitdrukking komen in de prestatietoeslag op die melkprijs, komen ’pas’ in 2012 ten volle uit. Geduld opbrengen is in deze een schone en lonende zaak.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.