Home

Achtergrond 376 x bekeken 7 reacties

FrieslandCampina wil beste melkprijs

De leden-melkveehouders van de nieuwe zuivelcoöperatie FrieslandCampina krijgen voor geleverde melk een garantieprijs plus een prestatietoeslag.

Op die manier steeft het concern op termijn naar het uitbetalen van de beste melkprijs in Noordwest-Europa. De garantieprijs is het gemiddelde van de jaarmelkprijzen inclusief nabetaling van zuivelondernemingen in Nederland, Duitsland, België en Scandinavië. Deze prijs betaalt FrieslandCampina maandelijks volledig uit en is onafhankelijk van het resultaat van de onderneming. De prestatietoeslag betaalt de coöperatie op basis van haar financiële resultaten na afloop van het jaar.

Het vermogen van FrieslandCampina komt voor een deel op naam van de leden. De ledenbewijzen van Campina worden daarvoor op 1 april van dit jaar omgezet in ledencertificaten.

De leden van Friesland Foods krijgen daarvoor certificaten ter waarde van 6 euro per 105 kilo geleverde melk in het quotumjaar 2007/08. Dit vermogen op naam komt ten laste van de algemene reserve van FrieslandCampina.

Friesland Foods wil de aandelen B en de daarmee corresponderende certificaten intrekken voor 106 euro per certificaat. De 427 miljoen euro die daarmee gemoeid is, keert Friesland Foods maximaal voor de helft contant uit. Het restbedrag in obligaties.
FrieslandCampina versterkt het eigen vermogen elk jaar uit het resultaat door een toevoeging aan de algemene reserves en door de vorming van vermogen op naam via ledenobligaties-vast. Deze zijn de eerste drie jaar niet verhandelbaar. Bij beëindiging van het lidmaatschap worden ze omgezet in ledenobligaties-vrij, die wel verhandelbaar zijn. Daarnaast introduceert FrieslandCampina een kwantumtoeslag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ???

  Dan rest alleen nog de vraag: Hoe willen ze dat bereiken??? Door de concurentie kapot te maken??? of toch een beleids verandering en proberen om de melk tot een meerwaarde te brengen met een lagere kostprijs???

 • no-profile-image

  Beexie

  Hallo, boeren wordt toch eens waker.
  Zoals ik lees uit het artikel wordt jullie weer een hoop geld afgetroggeld door de omzetting van ledenbewijzen in ledencertificaten. Pas maar op want hiermee proberen veel coöperaties geld van hun leden om te zetten in eigen vermogen. Een goed voorbeeld hiervan is vion ook wel beter bekend als Dumeco.
  De afgekondigde prijsgarantie doet me niks verbazen! Hoe krijg ik mijn klanten/leden zo gek om deze fusie door te laten gaan. Juist met het garanderen van een goede melkprijs. Eerst waarmaken, maar het lijkt meer op een mooi verkoop praatje.
  De geschiedenis in de coöperatie wereld gaat zich herhalen zoals dat deze ook met onze slachterijen is gebeurd. Wat nou als Friesland Campina niet goed betaald, kunnen we dan nog naar DOC of Bel leerdammer of toch maar leveren op de spotmarkt. Door het grote overwicht van meer dan 80% kunnen deze bedrijven niet al jullie melk afnemen. Switchen wordt dus moeilijker. De overige melkafnemers hoeven ook niet de superprijs te betalen als de grote conculega geen goede markt prijs neerzet. Dus denk nog maar een keer goed na hoe goed je eigen coöperatie wel niet is. Misschien willen jullie wel graag over een paar jaar weer een eigen coöperatie opzet met enkele melkveehouders uit de omgeving want volgens mij zijn de huidige coöperaties vooral goed voor het opvijzelen van het imago voor de melkveehouderij, maar een goede melkprijs is nog ver weg.

 • no-profile-image

  melvee

  dat roep coberco ook altijd. toen coberco samen ging met friesland riepen ze weer dat ze de beste prijs zouden betalen en nu weer dus dat word weer niet wat zolang er veel te veel zakken vullers in de top zitten

 • no-profile-image

  maatschap landgoed

  het wordt nu nog belangrijker onze belangen
  binnen frieslandcampina te laten behartigen
  door juristen van belangenbehartiger DDB
  OMDAT DE KEUZE OM TE KIEZEN en inzicht in de melkmarkt nog diffuser wordt, Daarom
  de dringende oproep aan alle melkveehouders wordt lid van deze club om samen met europese colega,s te streven naar een menswaardig inkomen
  in de melkveehouderij

 • no-profile-image

  campinaboer

  Hoe ze dat willen bereiken? Heel gemakkelijk; door nee te verkopen als niet genoeg betaalt wordt voor het produkt.
  En gebeurt dit niet, dan worden de onderhandelaars en het verantwoordelijke bestuur (onze werknemers wel te verstaan!) door de eigenaren afgeserveerd. Zo zal het moeten gaan. En wie dit bepaalt? De leden zelf en niemand anders. Dus niet zeuren, maar krachtig handelen als het zover zou komen.

 • no-profile-image

  fusieboer

  knap als je de beste melkprijs wilt betalen met de hoogste kostprijs.
  Droom lekker verder

 • no-profile-image

  SWEET DREAMS

  Waarom BETALEN ze nu da zo slecht?????????

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.