Home

Achtergrond 205 x bekeken 13 reacties

'Friesland Foods doet niets om duurzame soja in te kopen'

Friesland Foods koopt nog steeds 'foute soja' in voor haar koeien, meldt de Stichting Natuur en Milieu. Deze soja komt van plantages waar voorheen tropisch bos groeide.

Eind maart startte Stichting Natuur en Milieu met de campagne 'Voor mij? Graag zaagselvrij' tegen Nederlandse bedrijven die indirect een bijdrage leveren aan de verwoesting van tropische bossen. De campagne startte met acties tegen Friesland Foods.

Friesland Foods werkt met andere partijen aan een programma dat waarborgt dat soja voor diervoeder niet afkomstig is uit recent illegale ontboste gebieden. "Deze aanpak geeft echter nog geen enkele garantie dat er daadwerkelijk ook wat gebeurt", aldus Natuur en Milieu.

De organisatie vindt dat Friesland Foods haar eigen verantwoordelijkheid moet en kan nemen door direct over te stappen op duurzame soja, zoals Campina dat al doet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Zoals ik reeds meermalen heb opgemerkt is onze politiek vergeven van instanties, (gesubsidieerde)organisaties en personen die vanuit hun achtergrond voortdurend een doelmatig bestuur dwarsbomen. Het is nu werkelijk 5 voor 12 om dergelijke figuren tegen te houden, anders gaat - niet alleen - Nederland naar de knoppen. Verbied N & M, Milieudefensie, PvdD, Wakker dier en niet te vergeten Green Peace. Laat al die lieden gaan werken voor de kost, bij voorkeur in de ontwikkelingslanden. Daar leren ze het verschil tussen ideologie en werkelijkheid.

 • no-profile-image

  Paul

  Om zgn duurzame soja te kunnen kopen, zullen de melkprijzen toch een stukje omhoog moeten.

 • no-profile-image

  Boer Jan

  Ben ik nu zo dom!!!!!!!hebben ze bij ff koeien?waarom kopen(!)ze dan melk van de veehouder?Maar dat weten ze bij natuur en milieu natuurlijk niet,daar denken ze dat melk uit de fabriek komt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Precies Martha. Misschien moeten ze bij SN ook eens kijken naar duurzame wegen, duurzame huizen, duurzame sportvelden, etc. etc. Ook deze zijn gebouwd waar vroeger bos stond of andere cultuurhistorische ( mooie term toch?) waarden.
  Je wordt goed ziek van dit soort ongelijkheid.

 • no-profile-image

  johan

  Ik heb ook nog geen zaagsel in onze melk ontdekt. T meeste houdt de filter wel tegen:D T tropisch regenwoud wordt daar ook gekapt voor de productie van bio-ethanol..... euh... dat noemen ze toch ook duurzaam??? Nog een voorbeeldje: Als ik met het nieuwe mestbeleid meedoe aan de bex (bedrijfs specifieke excretie) en ik voer veel mais, wat ik compenseer met veel soja, tot een ureum van rond de 20, dan is de kans groot dat mn stikstofefficientie veel beter uitkomt dan dat ik veel kuil voer en weinig mais en soja voer.... (bron: koeien en kansen)

  conclusie: veel soja voeren is duurzaam....

 • no-profile-image

  DJ

  Wat een onzin: FF koopt melk in, geen soja!!

 • no-profile-image

  Boerin

  Ben direct even wezen lezen op de bonnen van ons voer, en jawel, het was zoals ik eigenlijk ook al wist. In al ons krachtvoer zitten sojahullen en sojaschroot, het soja afval dus......
  Geachte milieubeschermers, Als u nu eens achterhaalt wat er gebeurt met de soja, zorgt dat die duurzaam wordt dan zijn de restproducten die voor de diervoeders, en dus indirect voor de melkproducten gebruikt worden automatisch ook duurzaam. Lijkt mij de meest duurzame oplossing.

 • no-profile-image

  gert

  ff en campina gaan fuseren

 • no-profile-image

  freek

  is ff geen cooparatie,en als het er wel een is dan zijn de boeren eigenaren en dan is dit artikel wel waar, maar zo niet en dan ligt de verantwoordelijkheid toch echt bij de voer leverancier want die kopen al dat spul in van iemand die de soja verwerkt heeft en het bijpruduct verkoopt. Misschien zou iemand van natuur en mileu ons kan vertellen hoe duurzame soja verschilt van "on duurzame soja" ik zou zelf het verschil niet kunnen zien v.b. 2erwten op tafel 1 groeide aan de linker kant van de tuin de andere aan de rechter kant rara welke groeide aan de linker kant.Al die soja gaat op ene grote hoop in een groot ship naar nl , en de producerende boeren krijgen een gelijk deel van de opbrengst. Gaan de heren van n&m dat schip leegmaken en al die bonen uitzoeken.Ik denk dat iedereen al genoeg gaat betalen voor kyoto zonder nog een extra vergoeding over duurzame producten, ze moeten die gasten van n&m naar die landen sturen waar die soja geproduceert word en daar gaan klagen bij die boeren, die gasten branden 24 uur per dag regenwoud. En hun regering doet er niets aan, als ze ermee op zouden houden ze ook een betere prijs krijgen. Maar gelukkig voor ons zijn ze niet zo slim

 • no-profile-image

  martha

  Daar word ik zo moe van, dat misbruiken van de term "duurzaam". Duurzaam is vlgs mijn woordenboek: van lange duur, dat is melk niet, ook voor soja geldt dat niet. Het is misbruik maken van een term. Laten al die tofu-eters zich eens afvragen waar hun lekkere niet-vleeszijnde stukje alternatief van daan komt? Misschien van sojaprodukten? Steek eerst de hand in eigen boezem aub voor ze anderen gaan pesten.

 • no-profile-image

  Harm N

  Alsof jullie bij natuur en milieu de dienst uitmaken in Nederland

  Harm N., Hoogeveen

 • no-profile-image

  gert

  de soja zit in het voedsel van de consument,bv. ketjap of loempia,s,het afval komt in veevoer terecht anders waren de afvalbergen nog groter

 • no-profile-image

  miltie

  wie vekwanseld het tropisch regenwoud???stichting natuur en milieau;want elke Ha zogenaamd nieuw gaat ten kosten van 4,5 Ha regenwoud ;;ik koop geen producten meer van campina omdat die bang zijn voor die natuur en milieau mafia

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.