Home

Achtergrond 360 x bekeken 6 reacties

Friesland Beef sleept Radar voor rechter

Vleesbedrijf Friesland Beef sleept televisieprogramma Radar voor de rechter.

Het programma van omroep TROS stelde in een uitzending maandagavond vermeende misstanden bij Friesland Beef aan de kaak.

Directeur Henk Visser van Friesland Beef is woest. "Ik moet mijn privénaam en bedrijfsnaam zuiveren van alle laster en leugens van TROS Radar en dan kan ik weer verder'', aldus Visser vandaag.

Friesland Beef koopt koeien en laat die bij Friesland Vlees in Leeuwarden slachten. Het vlees wordt daarna door Friesland Beef zowel in Nederland als het buitenland aan supermarkten verkocht.

Friesland Beef ligt sinds dinsdagochtend stil. De klanten van het bedrijf willen het vlees namelijk niet meer. Friesland Vlees slacht normaal wekelijks achthonderd koeien van Friesland Beef. Eigenaar Aaldert Wildeboer van Friesland Vlees vreest door de negatieve publiciteit voor het voortbestaan van zijn slachterij. "Ik draai nu de helft van de normale omzet. Ik voorzie zware tijden voor het slachthuis'', aldus Wildeboer.

Eindredacteur Erwin Schievink van TROS Radar zegt nog niks te hebben gehoord van Friesland Beef over een rechtszaak. "Het is daarom lastig om te reageren. Ik denk dat wij ons programma goed hebben onderbouwd, we hebben vier bronnen. Ik zie een rechtszaak daarom met vertrouwen tegemoet'', aldus Schievink.

Zowel Visser als Wildeboer geeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit de schuld van de negatieve publiciteit over de vleessector. "De overheid voert een zwalkend beleid. De ene dag doe je het goed en de andere dag hangen ze je op. Laat de minister met duidelijkheid komen'', aldus Visser.

Volgens de vleesondernemers vechten de Voedsel- en Waren Autoriteit en de Algemene Inspectie Dienst (AID), twee controleorganen van het ministerie, een strijd uit. De beide organen zouden het niet altijd eens zijn over de vraag of een koe consumptiegeschikt is of niet. Volgens Visser en Wildeboer hebben gefrustreerde AID-medewerkers onder meer Radar gebruikt om hun gelijk te halen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gaatze

  Ik had een hogere dunk van Radar, maar hun betrouwbaarheid gaat bij mij nu snel achteruit.

 • no-profile-image

  arling

  Ik vind het juist goed dat zulke misstanden in de vleesbranche aan de kaak worden gesteld. Iedereen die zijn ogen open had kon toch zien hoe de koeien er aan toe waren. Het blijkt nu ook zonneklaar dat er wel degelijk iets aan de hand is,alleen al aan het feit dat er geen koeien meer worden aangevoerd.Is het angst voor de komende strengere controle Als er niets aan de hand is gaat men een goed lopend bedrijf niet van de ene op de andere dag sluiten.Tenslotte vind ik Radar een heel goed programma zij durven tenslotte misstanden aan de kaak stellen.
  Dat Hertschenberg opkomt voor het welzijn van dieren is alleen maar te prijzen. De mensen die te maken hebben met de veehandel denken alleen aan het welzijn van hun portemonee.

 • no-profile-image

  right of way

  Nu maar hopen dat de mogelijk betrokken rechters ook niet tot de sympathisanten en of leden van .... behoren!
  Ze heeft een soortgelijke actie ooit met een pluimveeslachterij geprobeerd...waren haar echter juridisch voor....

 • no-profile-image

  Dat 't recht mag zegevieren

  Heel veel sterkte!
  Onvoorstelbaar op wat voor een niveau we ons in dit land bevinden als notabene een publieke omroep dit soort programma's kan uitzenden.
  Ik vind het beneden alle maat dat het mogelijk is mensen en bedrijven zo publiekelijk aan de schandpaal te nagelen zonder dat daar enig bewijs voor hoeft te zijn op basis van zogenaamde anonieme informanten.
  Triest, heel triest.
  Nogmaals sterkte en succes bij de rechtzaak.

 • no-profile-image

  Frans-Jan ter Beek

  Ik wens Friesland Beef veel succes bij hun kort geding. Of er nu wel of niet misstanden zijn bij dit bedrijf is nog helemaal niet bewezen en dan lijkt het nergens op dat er zo een stemmingmakend programma word gemaakt. Als er echt misstanden zijn MOET het bedrijf worden aangepakt, maar je kan niet ongestraft iemand op geruchten alleen zo door het slijk halen! Even wat meer info over mevrouw Hertsenberg, zij is projectleider en perswoordvoerder van de dierenbescherming en getrouwd met dierenrechtenactivist en tevens eerste kamerlid voor de partij voor de dieren, mijnheer Niko Koffeman. Hoezo objectieve en integere journalistiek...........

 • no-profile-image

  en wie zorgt er voor

  Radar is gewoon een propagenda programmaatje van de beweging pvdd, dus NIET betrouwbaar en met maar 1 doel : alle boeren weg uit NL door middel van list en bedrog.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.